Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

VN bereidt zich voor op massale hulp Somalische vluchtelingen

Somali refugees wait to board a bus to another camp, at Ifo, outside Dadaab, Kenya, Thursday, July 14, 2011. East Africa's drought is battering Somali children, hundreds of whom have been left for dead on the long, dry journey to the world's largest refugee complex in Dadaab, northern Kenya. UNICEF on Thursday called the drought and refugee crisis "the most severe humanitarian emergency in the world."(AP Photo/Rebecca Blackwell)
Somali refugees wait to board a bus to another camp, at Ifo, outside Dadaab, Kenya, Thursday, July 14, 2011. East Africa's drought is battering Somali children, hundreds of whom have been left for dead on the long, dry journey to the world's largest refugee complex in Dadaab, northern Kenya. UNICEF on Thursday called the drought and refugee crisis "the most severe humanitarian emergency in the world."(AP Photo/Rebecca Blackwell) Somalische vluchtelingen op weg naar Kenia

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR) hebben voorbereidingen getroffen om via een luchtbrug humanitaire hulp te verschaffen aan de duizenden Somalische vluchtelingen die vanwege aanhoudende droogte hun toevlucht in Kenia hebben gezocht. Dat heeft een woordvoerder van de VN-organisatie vandaag tijdens een persbriefing gemeld.

Een eerste vliegtuig zal naar verluidt zondag honderd ton tenten, momenteel opgeslagen in Koeweit, in de Keniaanse hoofdstad Nairobi afleveren. De komende twee weken zullen nog ten minste zes vluchten volgen. In totaal zal de UNHCR zeshonderd ton tenten naar Kenia vervoeren.

De massale hulp is nodig om de stroom vluchtelingen vanuit Somalië op te vangen. Als gevolg van extreme droogte en gevechten bereiken dagelijks 1.300 extra mensen Dabaab, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld.

Somalische vrouwen bekijken een nieuwe groep vluchtelingen. Klik voor meer afbeeldingen op de foto. Somalische vrouwen bekijken een nieuwe groep vluchtelingen. Klik voor meer afbeeldingen op de foto.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon noemde de droogte in de Hoorn van Afrika de ergste in decennia en zijn meer dan 11 miljoen mensen getroffen. Het totale getroffen gebied beslaat het noorden van Kenia, Ethiopië, Somalië, Eritrea en Zuid-Soedan.

Gisteren maakte de Keniaanse regering bekend aan de grens met Somalië een tweede vluchtelingenkamp te openen, om de enorme toestroom vluchtelingen uit dat land op te vangen.

De BBC meldt op haar website dat vluchtelingenkampen in de buurt van de Somalische hoofdstad Mogadishu sinds enkele dagen worden getroffen door zware regen. Daarbij zouden zelfs vijf doden zijn gevallen, vermoedelijk vanwege onderkoeling.

Bekijk ook de fotoreportage van ‘In beeld‘ die NRC eerder deze week aan de humanitaire ramp wijdde.