Verkoop van auto's trekt weer aan

Nederlandse autoverkopers doen het goed ten opzichte van hun Europese collega's, zo blijkt uit cijfers van de Europese organisatie van autofabrikanten. In het eerste half jaar steeg in Nederland de verkoop van auto’s met bijna 22 procent ten opzichte van de eerste zes maanden vorig jaar. Het aantal verkochte nieuwe auto's in de Europese Unie daalde met gemiddeld 2,1 procent.

Autoverkopers in de drie Baltische staten waren het meest succesvol met groeipercentages rond de honderd procent. Handelaren in het geplaagde Griekenland verkochten bijna 45 procent minder auto’s.

Brancheorganisatie Bovag wijst de fiscale voordelen voor zuinige auto’s aan als oorzaak voor de tegengestelde trend in Nederland. „Vooral particulieren kopen momenteel een nieuwe auto”, aldus de Bovag. „We klimmen nu uit het dal van 2009 en begin 2010. Veel mensen hebben klaarblijkelijk gewacht met de aanschaf van een nieuwe auto. Nu de aankoop van een zuinige auto zo voordelig is en nieuwe zuinige modellen op de markt komen, komen consumenten in beweging.”

Volgens de Bovag was er sprake van onzekerheid bij de consument over het voortbestaan van fiscale voordelen. Begin deze maand maakte het kabinet bekend dat de belastingvoordelen voor zuinige auto’s nog zeker tot eind 2014 duren. Nieuwe auto’s waren ook in de maand juni populairder in Nederland dan in de rest van de EU. De verkoop in Europa daalde ten opzichte van juni 2010 gemiddeld met 8,1 procent. Nederlandse autohandelaren verkochten ongeveer 50 duizend auto’s, net zo veel als vorig jaar. (Novum)