Uitgelicht

Film

Out of Africa (Sydney Pollack, 1985, VS). Met Oscars overstelpte, stijlvol aan modieuze sentimenten appellerende film over het leven van Isak Dinesen alias Karen Blixen in Kenia. Meryl Streep is geknipt voor rol van verlaten plantersvrouw die, tegen de achtergrond van miskende zwarten en bedreigde diersoorten, vrijbuiter Robert Redford aan zich probeert te binden. In Nederland de grootste bioscoophit van 1986. Ook met Klaus Maria Brandauer. RTL 8, 20.30-23.00u.

Harry Potter and the Chamber of Secrets (Chris Columbus, 2002, VS). Tweede Harry Potter-film is leuker, enger en langer dan het eerste deel. Naast de vertrouwde sterren – Daniel Radcliffe voorop – speelt Kenneth Branagh een ijdele leraar Verweer tegen de zwarte Kunsten. SBS 6, 20.30-23.40u.

Annie Hall (Woody Allen, 1977, VS). De tot dan toe slechts als komiek gewaardeerde Allen brak door als filmauteur met deze intelligente, onweerstaanbare relatiekomedie over twee neurotische New Yorkers, opgedragen aan de als Diane Hall geboren hoofdrolspeelster Diane (‘ladida’) Keaton. Ook met Tony Roberts, Paul Simon, Carol Kane. Oscars voor film, scenario, regie en Keaton. Canvas, 22.50-00.20u.

About Schmidt (Alexander Payne, 2002, VS). Jack Nicholson is verrukkelijk als grumpy old Warren Schmidt in film over het tussenstadium tussen pensioen en dood. Voor Schmidt is het leven afgelopen op het moment dat de klok zijn laatste werkdag voorbij tikt en zijn symmetrische leventje wordt ingeruild voor de chaos van zijn laatste levensfase. Veel wrange humor over de pijnlijke aanpassingen die ouderdom met zich meebrengt. Ook met Hope Davis, Kathy Bates en , Dermot Mulroney. Ned.2, 23.15-01.10u.

Amusement

Top gear. Dubbele aflevering van Brits autoprogramma met ironische ondertonen. In september 2006 werd bekend dat wanneer medepresentator Richard Hammond niet zou genezen van het ongeluk met een raketauto dat hij in die maand had gehad tijdens de opnamen, het programma definitief zou worden stopgezet. Hij herstelde echter goed, waarna de opnamen werden hervat. Hammond blikt met de nodige zelfspot op het ongeluk terug. Veronica, 20.30-22.40u.

Proms: First night 2011. Openingsconcert van het jaarlijkse achtweekse klassieke muziekfestival in de Royal Albert Hall. Werken van Brahms, Liszt, Janacek en Judith Weir, uitgevoerd door het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Jiri Belohlavek, met de 19-jarige Benjamin Grosvenor op de piano. BBC 2, 21.00-22.45u.

De vloer op. Peter de Baan laat doorgewinterde acteurs improviseren. Acteurs gaan in steeds wisselende samenstelling door Baan uitgekozen actuele dilemma’s te lijf. De acteurs werken onvoorbereid de scènes uit, in het bijzijn van publiek. Dat levert vaak verrassingen op, niet ’t minst voor de spelers zelf. Tijdens de improvisaties kan De Baan ingrijpen, het spel stilleggen en eventueel nieuwe acteurs inbrengen. Vanavond: Mein Freund. Man krijgt te horen dat hij nog maar drie maanden te leven heeft; Weerzien in Marseille. Man ziet zijn doodgewaande vrouw op een bankje in Marseille zitten; Links denken. Politietrainer krijgt het aanbod om op missie naar Afghanistan te gaan. Wat vindt zijn vrouw daarvan? Met Pierre Bokma, Gijs Scholten van Aschat, Eva van der Gucht, Stefan de Walle, Anna Drijver en Loek Hermans. Ned.2, 22.45-23.15u.

Deadwood. Amerikaanse gritty westernserie (tweede reeks) van HBO over de beginjaren van het stadje Deadwood in South Dakota. Francis Wolcott blijft zoveel mogelijk goudclaims opkopen: hij laat zijn opdrachtgever George Hearst weten dat ze nu vrijwel alle mijnbouwrechten in het gebied bezitten, op die van Alma Garett na. Een Russische telegrafist arriveert in het stadje. Afl.: Childish things. Met Ian McShane, Powers Boothe, e.a. Canvas, 22.00-22.50u.

Heroes. Amerikaanse science fiction-dramaserie over een groep mensen met buitengewone gaven. De serie volgt de schrijfstijl van Amerikaanse comics met verhaallijnen die meerdere afleveringen doorlopen. Bovendien komt per aflevering bijna elk karakter wel een keer aan bod. Om alle verhaallijnen te volgen is kijken naar elke aflevering dan ook bijna een verplichting. Vanavond voor de start van het derde seizoen een terugblik, met de acteurs, op seizoen 1 en 2. RTL 5, 01.10-02.05u.

Informatief

In Europa. Slot van herhaling van 35-delige reportageserie naar het gelijknamige boek van Geert Mak, over honderd jaar Europese geschiedenis. In deze laatste aflevering wordt de oorlog in Joegoslavië (1991-1995) behandeld. De Bosnisch-Servische journalist Goran Trkulja ontvluchtte de oorlog in 1992. Hij kreeg asiel in Nederland. 17 jaar later reist hij langs zijn voormalige collega’s. Ned.2, 18.50-19.55u.