Uistekend? Wij zien het!

Ewoud Sanders doet de suggestie aan spellingcheckers om een kringeltje te tonen bij het woord ‘uistekend’. De kans is groot dat de gebruiker een schrijffout maakt en ‘uitstekend’ bedoelt (NRC Handelsblad, 11 juli).

We kunnen Sanders geruststellen. Onze veelgebruikte Nederlandstalige spellingchecker doet dit al goed.

Het project OpenTaal verzorgt de Nederlandstalige spellingcontrole in de tekstverwerker OpenOffice.org, in de webbrowser Firefox en in vele andere programma’s. Onze taalhulpbestanden zijn vrij beschikbaar. Ze worden onderhouden door vrijwilligers. Het project werkt aan spellingcontrole, woordafbreking, synoniemenlijsten en grammaticacontrole. Voor onze woordenlijst ontvingen we van de Nederlandse Taalunie het Keurmerk Spelling, een indicatie van de hoge kwaliteit. Toch zijn verbeteringen altijd mogelijk. Eenieder is uitgenodigd om onze spellingcontrole nog uitstekender te maken.

Bart Knubben

Secretaris stichting OpenTaal