Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Tientallen gewonden en arrestaties bij studentenprotesten Chili

De Chileense politie zette gisteren waterkanonnen in om rellende demonstranten in Santiago uiteen te drijven. Foto AP / Sebastian Silva

Zeker 32 politieagenten zijn gisteravond gewond geraakt bij een massademonstratie van studenten en onderwijzers in de Chileense hoofdstad Santiago. De politie maakte bekend dat ook 54 demonstranten zijn gearresteerd.

Ongeveer 30.000 mensen, waaronder studenten, docenten, ouders en kinderen, eisten in de demonstratie dat de centrumrechtse Chileense regering van president Sebastian Pinera meer investeert in het onderwijs. De organisatoren van de betoging beweren dat er zelfs 80.000 mensen op de been waren in Santiago.

De demonstratie liep uit de hand toen de betogers wilden optrekken naar presidentieel paleis Palacio de la Moneda, terwijl zij daar geen toestemming voor hadden gekregen van de autoriteiten. De politie zette vervolgens waterkanonnen en traangas in om de demonstranten weg te jagen. Een deel van de betogers begon in reactie de politie met stenen, stokken en met verf gevulde plastic flessen te bekogelen.

De studenten die gisteren demonstreerden willen dat de Chileense overheid het nationale schoolsysteem weer onder zijn beheer brengt. Dat werd ten tijde van het militaire regime van generaal Augusto Pinochet opgebroken en overgedragen aan de gemeentelijke autoriteiten. Volgens de demonstranten is het huidige systeem ondergefinancierd en zijn er te grote verschillen in resultaten.