Senaat Italië stemt in met bezuinigingen

De bezuinigingen zijn bedoeld om de staatsfinanciën op orde te houden en een bail out te voorkomen.

De Italiaanse senaat heeft gisteren de nieuwe begroting goedgekeurd, met bezuinigingen van 48 miljard euro in de komende drie jaar. Het Lagerhuis stemt vandaag over de begroting en zal die waarschijnlijk goedkeuren.

Economisch gezien is Italië de crisis niet best doorgekomen. Het land heeft een staatsschuld van 1.800 miljard euro, ofwel 120 procent van het bruto binnenlands product. In de eurozone heeft alleen Griekenland relatief een hogere schuld. Tegelijkertijd groeit de economie nauwelijks.

De bezuinigingen zijn bedoeld om de staatsfinanciën op orde te houden en een bail out te voorkomen. Vorige week lag Italië ineens onder vuur van de financiële markten vanwege zijn hoge schuld. De rente die het land betaalt op de staatsschuld steeg fors en Italië lag ineens in de frontlinie van de economische crisis in de eurozone.

De Italiaanse minister van Financiën hoopt dat de bezuinigingen het begrotingstekort terugdringen naar nul procent in 2014. Dit jaar was het nog 3,9 procent van het bruto nationaal product. Hij zei in het parlement dat zonder de begroting „de monsterlijke schuld uit ons verleden onze toekomst zal verslinden.”

De begroting werd eerder dan gepland aan het parlement voorgelegd. De oppositie stemde tegen, maar ging er wel mee akkoord om de stemming niet te vertragen, zodat de onzekerheid op de financiële markten niet zou aanblijven. (AP, BBC)