Sanne Schepers wint Lichting 2011

Gisteravond vond in de Westergasfabriek in Amsterdam de vijfde editie van Lichting plaats: een jaarlijkse show waarvoor de zeven Nederlandse modeopleidingen ieder hun twee beste eindexamenstudenten selecteren. De G-Star Raw Talent Award werd dit jaar terecht uitgereikt aan Sanne Schepers van ArtEZ in Arnhem, die daarmee 10.000 euro en de mogelijkheid om deel uit te

Sanne SchepersSanne Schepers

Gisteravond vond in de Westergasfabriek in Amsterdam de vijfde editie van Lichting plaats: een jaarlijkse show waarvoor de zeven Nederlandse modeopleidingen ieder hun twee beste eindexamenstudenten selecteren. De G-Star Raw Talent Award werd dit jaar terecht uitgereikt aan Sanne Schepers van ArtEZ in Arnhem, die daarmee 10.000 euro en de mogelijkheid om deel uit te maken van de G-Star catwalkpresentatie tijdens de Berlijnse modeweek, won.

Schepers inspireerde haar knap in elkaar gezette collectie op het principe van een twinset: twee losse kledingstukken die samen één geheel vormen. Ze ontwierp rokken tot over de knie, die op ingenieuze wijze verbonden zijn met de tops. Elk kledingstuk kan binnenstebuiten gedraaid worden en zo op vier verschillende manieren gedragen worden. Haar ontwerpen leken vrijwel perfect afgewerkt, en dat terwijl er aan de hele collectie geen naaimachine te pas is gekomen: Schepers zette alles met de hand in elkaar. Ook haar kleurgebruik oogstte lof, het combineren van heldere kleuren als rood, geel en groen leverde een fris beeld op.

De outfit waarmee Sanne Schepers haar show afslootDe outfit waarmee Sanne Schepers haar show afsloot

De internationale vakjury bestond dit jaar uit Shelley Fox, hoofddocente van het masterprogramma Fashion Design op Parsons in New York, styliste Catherine Baba, Romain Brau en Anna Kushnerova van het Antwerpse modeplatform Ra, en de Nederlandse ontwerper Michael van der Ham. Ze prezen Schepers’ sterke individuele stijl en technische bekwaamheid.

Ook het noemen waard waren de ontwerpen van Lotte Mostert, net afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze inspireerde haar ietwat duistere damescollectie op de orthodoxe joden die ze tijdens haar stage bij Haider Ackermann in Antwerpen vaak zag lopen, wat resulteerde in lange jurken en pantalons tot op de grond en verfijnde breisels waarin ze religieuze tekens verwerkte.

 

Fotografie: Peter Stigter. Klik op de foto’s om ze te vergroten.