Sánchez de beste op eerste klimdag

De Spanjaard Samuel Sánchez heeft gisteren de eerste bergetappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De olympisch kampioen van 2008 uit de Baskische Euskatel-ploeg versloeg de verrassend sterke Belg Jelle Vanendert, met wie hij in de slotklim van de twaalfde etappe naar Luz-Ardiden was ontsnapt.

Fränk Schleck reed in de slotfase weg van de andere favorieten en legde beslag op de derde plaats. Ivan Basso kwam als vierde over de meet. Alberto Contador verloor in de slotkilometer nog dertien seconden op Cadel Evans en Andy Schleck.

De etappe werd zoals wel vaker gekenmerkt door een vroege ontsnapping. Van de zes vluchters hielden de Brit Geraint Thomas en de Fransman Jérémy Roy de voorsprong het langst vol. Roy kwam als eerste boven op de Tourmalet en incasseerde de Henri Desgrange Prijs van vijfduizend euro.

Thomas had overigens geluk dat hij in koers bleef, want in de afdaling van de La Hourquette d’Ancizan belandde de Brit na een val op de rand van een afgrond. Thomas herpakte zich en zocht met Roy op de flanken van de Tourmalet de aanval. Een poging die op weg naar finishplaats Luz-Ardiden werd geneutraliseerd toen de favorieten voor de Tourzege zich in de strijd mengden.

Beste Nederlander was gisteren Laurens ten Dam, de Raborenner die de aanval zocht op het moment dat zijn kopman Robert Gesink achterop was geraakt. Volgens Ten Dam was een vroege vlucht zijn enige kans op de dagzege. Een gevecht met de favorieten op de slotklim zou hij niet kunnen winnen, was zijn inschatting. Ten Dam kon tot zijn spijt niet aanhaken bij Sánchez en Vanendert en kwam op een achterstand van iets meer dan twee minuten boven.

Johnny Hoogerland verspeelde de bergtrui aan ritwinnaar Sanchez en Gesink de witte trui aan de Fransman Arnold Jeannesson. (Novum)