RWE en Gazprom willen samen centrales exploiteren in Nederland

Gazprom-bestuursvoorzitter Alexej Miller (links) zei dat Gazprom “goede kansen” ziet voor de bouw van moderne gascentrales in Duitsland. Foto AP

RWE, de grootste stroomproducent van Duitsland, en het Russische staatsgasbedrijf Gazprom willen gezamenlijk kolen- en gascentrales gaan exploiteren in Duitsland Groot-Brittannië, Nederland, België en Luxemburg.

Beide bedrijven tekenden gisteren in Rome een intentieverklaring, meldde het Duitse dagblad Die Welt vanmorgen. Gazprom zou hiermee indirect zeggenschap krijgen over Nederlandse centrales, waarbij het ook meebeslist over locaties. Het ministerie van Economische Zaken wilde vanmorgen tegenover NRC Handelsblad niet reageren.

Uitkomst voor wegvallen kerncentrales

Gasgestookte centrales kunnen in Duitsland uitkomst bieden voor het wegvallen van stroom uit kerncentrales. Het land besloot na de recente atoomramp in Japan om tot 2022 gefaseerd uit kernenergie te stappen. Daarom zoekt RWE, dat vijf Duitse kerncentrales heeft, nu naar nieuwe partners.

Gazprom-bestuursvoorzitter Alexej Miller in een verklaring over de bouw van moderne gascentrales in Duitsland:

In light of recent decisions by the German government to reduce their nuclear power programs, we see good prospects for the construction of new modern gas-fired power plants in Germany.

Gazproms aandeel van de Europese gasmarkt was voor de crisis zo’n 28 à 29 procent. Nu is dat volgens Miller nog 23 procent.

Deal komt voor Gazprom op gunstig moment

Economieredacteur Marcel aan de Brugh en buitenlandredacteur Chris Hensen schrijven vanmiddag in NRC Handelsblad dat de deal voor Gazprom op een gunstig moment komt:

Het concurreert op een Europese markt die de laatste jaren overvoerd is met gas. Niet alleen vanuit Noorwegen, maar ook vanuit Qatar, Algerije, Nigeria. Doordat gas tegenwoordig ook via schepen vervoerd kan worden in de vorm van LNG (liquified natural gas, sterk afgekoeld en vloeibaar gemaakt aardgas), kan Europa geleverd worden vanuit allerlei landen. Het heeft de gasprijzen gedrukt. Dat is slecht voor Gazprom.

De Europese kartelwetgeving kan een beletsel zijn voor de samenwerking, omdat beide bedrijven al een flink deel van de gasmarkt beheersen, zeker in Duitsland. RWE kan nog niet zeggen om hoeveel centrales het gaat en waar deze gebouwd of aangepast zullen worden.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een uitgebreid achtergrondverhaal van Marcel aan de Brugh en Chris Hensen over de intentieverklaring die grote economische en politieke gevolgen kan hebben. Of lees het artikel van 16.00 uur in de digitale editie (alleen voor abonnees)