Rebekah Brooks stapt op bij News International - vertrek ‘onverwacht’

Rupert Murdoch en zijn goede vriendin Rebekah Brooks, oud-hoofdredacteur van News of the World en directrice van News International. Foto AFP / Max Nash

Rebekah Brooks, uitgever van News International en oud-hoofdredacteur van News of the World, stapt op. Dat heeft zij zojuist in een verklaring bekend gemaakt.

Rupert Murdoch heeft het ontslag van Brooks geaccepteerd. Brooks zegt in de verklaring (lees hem hier helemaal) dat zij een “diep gevoel van verantwoordelijkheid” voelt voor de mensen die de kranten van News International hebben beschadigd. Daarover betuigt ze haar spijt en verder stelt ze dat de discussie over haar positie de aandacht afleidt van het oplossen van de problemen bij News International.

Onze correspondente Titia Ketelaar in Londen ziet in het opstappen van Brooks een nieuwe poging van Murdochs bedrijf om van de affaire af te komen:

“Het is opnieuw een poging van News Corp om een lijn te trekken onder de gebeurtenissen van de afgelopen dagen, en de derde concessie die het mediabedrijf maakt om de schade te beperken. Eerder werd al het goedlopende tabloid News of the World opgeheven, en werd een overnamebod op satellietzender BSkyB ingetrokken. Dit weekeinde biedt News International in paginagrote advertenties in concurrerende media zijn excuses aan voor het afluisteren van zeker 4.000 Britten.”

Het opstappen van Brooks komt volgens Ketelaar “heel onverwacht”:

“Hoewel ze onder druk stond van de buitenwereld, genoot ze de onvoorwaardelijke steun van mediamagnaat Rupert Murdoch. Tot verbazing van iedereen werd niet zij vorige week, maar de voltallige redactie van de goedlopende krant News of the World ontslagen en de krant opgeheven. Op de vraag wat zijn prioriteiten waren in Londen, wees Murdoch eerder week bij aankomst in Londen op Brooks en zei: „Dat is zij.” Hij beschouwt Brooks ook als een dochter. Bovendien fungeerde ze als een bliksemafleider binnen het bedrijf. Want de volgende dominosteen is immers James, de zoon van Murdoch.”

Brooks was tussen 2000 en 2003, ten tijde van het afluisterschandaal, hoofdredacteur van News of the World. Ze kwam de laatste weken zwaar onder vuur te liggen vanwege de afluisterpraktijken van de krant, hoewel Brooks steeds ontkende van de praktijken te hebben geweten. Komende dinsdag verschijnt ze voor de parlementaire commissie die het afluisterschandaal rond News of the World onderzoekt.

Brooks begon haar carrière bij News Corporation als secretaresse van News of the World, werkte daarna op de redactie en werd in 1989 plaatsvervangend hoofdredacteur van de krant. In 1998 vervulde ze dezelfde functie bij The Sun. Twee jaar later was ze terug bij News of the World, waar ze op haar 31ste de jongste hoofdredacteur van een nationale krant werd. Na dat hoofdredacteurschap benoemde Murdoch haar in 2003 tot hoofdredacteur van The Sun en in 2009 tot de hoogste baas van zijn Britse dochteronderneming News International.

Ed Miliband, de leider van oppositiepartij Labour, zegt in een verklaring dat het goed is dat Brooks is afgetreden. Hij twitterde er het volgende over:

Twitter avatar Ed_Miliband Ed Miliband It’s right Rebekah Brooks has finally taken responsibility and resigned. Mr Murdoch still hasn’t apologised to the victims of phone hacking.

James Murdoch, de zoon van Rupert die aan het hoofd staat van de Europese en Aziatische afdelingen van News Corporation, zegt in een verklaring dat hij het besluit van Brooks begrijpt en dankt haar voor haar 22 dienstjaren. “Ze is een van de meest uitmuntende redacteuren van haar generatie en kan trots zijn op haar vele prestaties als hoofdredacteur. Wij ondersteunen haar in haar strijd om haar naam te zuiveren.”

Brooks wordt opgevolgd door Tom Mockridge (wiki) uit Nieuw-Zeeland. Hij is bestuursvoorzitter van Sky Italia en leidinggevende van het Europese televisienetwerk van News Corporation.