Publieke omroep op zoek naar alternatieven na problemen met zendmasten

Er wordt momenteel hard gezocht naar alternatieve uitzendlocaties na de problemen bij de zendmasten in Lopik en Hoogersmilde. Het is echter nog onduidelijk of dat al dit weekend een oplossing oplevert, volgens een woordvoerder van de publieke omroep.

In het Drentse Hoogersmilde stortte vandaag het bovenste deel van de zendmast in na een brand in de televisiemast. De stroom is van de toren gehaald. Op last van de brandweer werd vrijdag ook de zendmast van Lopik uitgezet, nadat daar afgelopen nacht een kleine brand woedde.

Voor de radio- en televisieontvangst heeft dat de volgende gevolgen:

  • In - naar schatting - 80 tot 90 procent van het land zijn Radio 1 tot en met 4, Radio M, Radio 538, Radio Veronica, BNR Nieuwsradio, Q Music en SkyRadio niet of erg moeilijk te ontvangen via de FM-frequentie;
  • In Noord-Nederland geldt dat ook voor Arrow Classic Rock Noord, Radio Drenthe, Radio NL, Slam FM en 100% NL;
  • In de Noordelijke provincies Friesland, Drenthe, Groningen, Overijssel en Flevoland ontvangen mensen geen televisie meer via Digitenne.

Radio 1 is overgestapt naar 747 AM. “Die is aangewezen als de rampenzender van Nederland, dus die heeft de hoogste prioriteit”, aldus de woordvoerder. De publieke omroep hoopt een deel van de radiostations morgen via een andere zender weer in de lucht te krijgen. Ook een noodzender bij Hoogersmilde is een optie, maar dat zou langer gaan duren.

Mensen die via internet of de kabel kijken of luisteren, hebben nergens last van.