Perrons met wachtlijnen

In Nederland schijnt het merendeel van de reizigers de sociale regels van het in- en uitstappen regelmatig te vergeten. Men probeert ongeduldig in te schatten waar de deur van de tram, metro of trein zal stoppen en staat dan met z’n allen te dringen om recht voor de deur te staan.

Als de deuren zich vervolgens openen, kunnen de uitstappende passagiers er maar met moeite langs. Niemand lijkt te beseffen hoeveel praktischer het is om de uitstappende passagiers de ruimte te geven en daarna pas in te stappen.

In moderne Aziatische landen zoals Taiwan, Zuid-Korea en Japan weten ze hier wel raad mee. Het openbaar vervoer stopt standaard met de deuren op dezelfde plaats op het perron. Namelijk daar waar de deurtjes op het perron zijn getekend. Twee strepen geven twee wachtrijen aan.

Als jij als eerste op het perron arriveert sta je vooraan in de wachtrij en kun je dus als eerste instappen. Zodra de metro aankomt duurt het slechts enkele seconden voordat iedereen is uitgestapt, omdat iedereen vrij baan heeft.

Waarna de wachtende reizigers twee aan twee snel in kunnen stappen.

Niké Jenny Bruinsma

Heb je in het buitenland een ‘uitvinding’ gezien die we hier ook wel zouden kunnen gebruiken? Schrijf daar een stukje van maximaal 500 woorden over en stuur dat naar next@nrc.nl, liefst met foto.