Opvoeden is een spel met levels

Er kwamen veel reacties op Amy Chua’s boek Het strijdlied van de tijgermoeder, over opvoeding. Nu is er een soort vervolg in stripvorm.

In haar opvoedingsboek presenteerde Amy Chua zichzelf als ‘tijgermoeder’. Daarmee bedoelde ze dat je kinderen niet zozeer opvoedt als wel ‘temt’: een genadeloze opvoeding waarbij het geringste vermoeden van luiheid keihard wordt afgestraft.

Nu is er een soort reactie in de vorm van een stripboek: Level up van Gene Luen Yang, waarbij de opvoeding eerder in de vorm van een videospelletje wordt gegeven.

Het leven van de hoofdpersoon, de kleine Dennis, verandert wanneer hij Pac-Man ontdekt, tegen de zin van zijn ouders. Zijn leven wordt een spel: niet alleen om het volgende niveau te halen (een ‘level up’) maar ook om op te groeien: zijn vrienden en andere mensen in de omgeving nemen allemaal de vorm van spelkarakters en stripfiguren aan.

In Amerika is het boek inmiddels zeer goed ontvangen – opgroeien als spel is blijkbaar een goed tegenwicht voor het opvoeden als strijd. (NRC)