Ook voormalig bestuursvoorzitter News International stapt op na afluisterschandaal

Een foto genomen op 26 april 2010 met links Les Hinton, in het midden Rupert Murdoch en rechts Robert Thomson van The Wall Street Journal.
Een foto genomen op 26 april 2010 met links Les Hinton, in het midden Rupert Murdoch en rechts Robert Thomson van The Wall Street Journal. Foto AP / Stephen Chernin

Les Hinton, directeur van Dow Jones & Company, stapt met onmiddelijke ingang op. Hinton was in de periode dat News of the World zich schuldig maakte aan afluisterpraktijken bestuursvoorzitter van moederbedrijf News International.

Het is het tweede vertrek dat vandaag aangekondigd werd, nadat vanmorgen Rebekah Brooks haar ontslag als directeur bij News International indiende. Hinton, ook uitgever van The Wall Street Journal, is de eerste die opstapt bij de Amerikaanse tak van News Corporation. Hij lag onder vuur omdat hij van 1995 tot 2007 toezicht had op News International en de Britse kranten - waaronder het ter ziele gegane News of the World - die het uitgaf.

In die periode brak ‘NotW’ in op voicemails van onder meer een vermist meisje, nabestaanden van terreurslachtoffers en familie van omgekomen militairen.

Rupert Murdoch deed vanavond een verklaring uitgaan waarin hij Hinton prees voor zijn lange staat van dienst en zijn “enorme bijdrage” aan News Corporation. In de brief waarin Hinton zijn ontslag aanbiedt bij Murdoch zegt hij zich verantwoordelijk te voelen voor wat er gaande was:

“Ik heb vanuit New York met droefenis toegekeken hoe het verhaal van News of the World zich ontvouwde. Ik heb honderden al dan niet op waarheid berustende aantijgingen langs zien komen in de tijd dat ik verantwoordelijk was voor News International. Het is niet voor te stellen hoeveel pijn dit onschuldige mensen gedaan heeft. Dat ik wat er blijkbaar gebeurde niet heb opgemerkt, is irrelevant, en ik heb daarom het gevoel dat ik op moet stappen.”

Murdoch ging vandaag diep door het stof voor de slachtoffers van de praktijken bij de krant. Hij heeft zijn excuses aangeboden aan de ouders van Milly Dowler, het vermoorde schoolmeisje wier mobiele telefoon in 2002 werd afgeluisterd. Morgen verschijnt in verschillende Britse kranten een mea culpa.