Ontslag Brooks bij bedrijf Murdoch

Rebekah Brooks, directeur van uitgeverij News International en oud-hoofdredacteur van tabloid News of the World, heeft ontslag genomen. Dat maakte ze vanochtend bekend.

Het is opnieuw een poging van News Corp, het bedrijf van mediaondernemer Rupert Murdoch, om een streep te zetten onder het Britse afluisterschandaal. Eerder hief Murdoch de goedlopende tabloid News of the World op en trok hij een bod op satellietzender BSkyB in.

Brooks zegt zich verantwoordelijk te voelen „voor de mensen die we pijn hebben gedaan”. „Ik wil herhalen hoeveel spijt ik heb van wat we nu weten dat er is gebeurd.” Ze zegt dat ze het bedrijf door de huidige crisis wilde leiden, maar beseft dat dit afleidt van „de eerlijke pogingen” om te achterhalen hoe het afluisteren had kunnen plaatsvinden.

De toon van haar excuses verschilt met die Rupert Murdoch zelf aanslaat in een interview in de Amerikaanse krant Wall Street Journal, waarvan hij ook eigenaar is. Daarin zegt Murdoch dat News Corp „in alle opzichten extreem goed” is omgegaan met het schandaal en dat er slechts „kleine fouten” zijn gemaakt.

Zowel Brooks als Murdoch en diens zoon James zegden gisteren toe dinsdag te zullen verschijnen voor een Kamercommissie in het Lagerhuis.

Ondertussen worden ook in de Verenigde Staten en Australië de praktijken van media die eigendom zijn van News Corp onderzocht. De Amerikaanse federale inlichtingendienst FBI onderzoekt of journalisten nabestaanden van de slachtoffers van ‘11 september’ hebben afgeluisterd, meldt persbureau Reuters.