Onbekrompen zigeunerjurken

My Big Fat Gypsy WeddingRTL 4, 22.30-23.30 uur

Het meisje dat eerste communie gaat doen, heeft een roze jurk die drie keer zoveel weegt als zij zelf. Ze kan nauwelijks bewegen. Strompelend gaat ze over het kerkpad. Op de terugweg tilt de familie haar gewoon op, met vereende krachten.

Het kleine meisje in de grote jurk is een mooi zijpad in My Big Fat Gypsy Wedding, een serie die verder draait om de overdadig aangeklede bruiloften van Roma en kampers, Irish travellers, in Groot-Brittannië. Inspiratiebron zijn Disneyprinsessen.

De barok van de onderklasse: aantrekkelijk, betoverend en weerzinwekkend tegelijk. De eerste bruid in de serie heeft bijvoorbeeld een op zich aangename jurk die volkomen wordt verpest door de idioot hoge split, een opening in de suikerberg die uitzicht biedt op haar dunne benen. De cameraman heeft goed oog voor de omgeving: de hoerige kleding van de meisjes, de interieurs met de enorme knuffeldieren en onbekrompen stoffering.

Ze trouwen jong, de Roma en travellers. Meestal op hun 16de. De gesloten groepen hebben wel meer traditionele opvattingen over omgang tussen jongens en meisjes. Zo kan de jongen een meisje aan zich binden door haar met enig geweld tot kussen te dwingen. Wij noemen het aanranding, zij noemen het traditie.

De travellers zijn onbekend in Nederland, dus daar valt veel over te vertellen. Ongezonde onderklasse, discriminatie, 19de-eeuws sterftecijfer. Daar is helaas geen ruimte voor. Het gaat om de plaatjes.

Wilfred Takken

    • Wilfred Takken