Obama schort crisisbesprekingen schuldenplafond tot morgen op

Obama vannacht tijdens de crisisbesprekingen. Links van hem de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner. Foto AP / Charles Dharapak

Presidente Obama heeft de onderhandelingen over verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond opgeschort tot morgen. Ook afgelopen nacht kon de regering geen compromis bereiken met de Democratische en Republikeinse Congresleiders.

Obama begon gisteravond laat aan de vijfde dag van overleg met de leiders uit het Congres over verhoging van het schuldenplafond van de VS om te voorkomen dat de Amerikaanse overheid vanaf 4 augustus zijn rekeningen niet meer kan betalen. Uiterlijk 2 augustus moet het Congres de verhoging hebben goedgekeurd om te voorkomen dat de regering-Obama met een groot probleem zit.

De president heeft de Democratische en Republikeinse Congresleiders volgens regeringsbronnen de opdracht gegeven om vandaag over een actieplan na te denken dat de impasse rondom de staatsschuldonderhandelingen kan doorbreken. Obama geeft om vijf uur vanmiddag (Nederlandse tijd) een persconferentie over de onderhandelingen. Eerder had de president gezegd iedere dag door te zullen gaan met besprekingen zolang er geen deal was gesloten.

Een bron binnen de Democratische Partij zei tegen persbureau persbureau Reuters dat Obama vannacht gezegd heeft dat het “decision time” is en dat er concrete plannen nodig zijn om de besprekingen te laten slagen. Een kortetermijnoplossing, die het schuldenplafond bijvoorbeeld voor een paar maanden zou ophogen, is geen oplossing waarmee Obama akkoord wil gaan.

FED-voorzitter Ben Bernanke en minister van Financiën Timothy Geithner waarschuwden gisteren voor de gevolgen van het uitblijven van een compromis over de Amerikaanse schuldenlast. Bernanke zei dat een faillissement van de Amerikaanse overheid een ramp zou zijn die een “zeer ernstige financiële schok” zou kunnen veroorzaken en het de VS alleen nog maar moeilijker zou maken geld te lenen op de kapitaalmarkten.