Nog slechter dan de vorige roman

De nieuwste roman van Tatiana de Rosnay is wederom een literair dieptepunt.

Tips om indruk te maken op de leesclub zonder het boek te hoeven lezen.

Het huis waar jij van hield, het nieuwste boek van bestsellerauteur Tatiana de Rosnay, is nog erger dan haar vorige romans. Kan dat dan – zullen sommigen zich afvragen na Haar naam was Sara. Ja, en het moet gezegd dat is knap.

Even kort het verhaal dat zich afspeelt in Parijs halverwege de 19de eeuw. In een lange brief aan haar overleden echtgenoot schrijft een vrouw, Rose, hoe hun huis tegen de vlakte zal gaan om plaats te maken voor de Boulevard Saint-Germain. ‘Zoete herinneringen’ haalt ze op, vaak ingeleid met ‘Weet je nog Armand...’ en dan volgt er iets over hun eerste ontmoeting, de kinderen, de dood van hun zoontje, en een verkrachting waar ze haar dode man nu in deze brief voor het eerst van op de hoogste stelt. Ondanks de moeilijkheden, en het ziekbed van Armand aan het eind van zijn leven, gaat het hier om echte liefde. En dat in Parijs. Armand was een alleskunner: ‘briljant’, ‘loyaal’, ‘schuchter’, ‘geruststellend en galant’. En Rose: ‘het licht in onze levens’, ‘onbaatzuchtig’, ‘puur’, ‘sierlijk’ en haren met een ‘gouden pracht’. Of zoals Armand haar bij leven nog noemde: ‘Rose, bekoorlijke Roos, ranke stengel zonder doornen, getooid met bloemknopjes van liefde en tederheid’.

Maakte De Rosnay grapjes door haar personages zo neer te zetten? Nee, ze meent het en denkt daadwerkelijk dat ze ons laat meeleven met een vrouw die haar huis niet kan verlaten wanneer Parijs op de schop gaat. De vrouw gaat dood, samen met haar huis – voor zover je van dood bij een huis kan spreken. Einde van een verhaal vol kitsch en plat sentiment.

Lees dit boek dus niet. Maar voor wie toch indruk wil maken tijdens een feestje vol Tatiana de Rosnay kenners – hier enkele tips om te doen alsof je er iets vanaf weet, zonder de boeken te hoeven lezen. Besef: De Rosnay heeft maar één doel: ze wil dat je meeleeft. Veel lezers doen dat graag, dus ga daar een beetje in mee, en maak geen ongevoelige grappen.

How to bluff your way into Tatiana de Rosnay in 12 stappen.

Over Het huis waar jij van hield:

Wist jij dat Parijs tussen 1852 en 1870 zo rigoureus aangepakt was? Dan loop je toch anders over die boulevards, vind je niet?

Ik kan het me zo goed voorstellen dat je je huis, waar zo veel zoete herinneringen aan vast zitten, dat je dat niet wilt verlaten, dat je daarvoor wilt sterven. Of zoals Tatiana dat zo helder verwoordt: ‘Dit huis is mijn lichaam’.

Ook dat huwelijk van die twee, zo fantastisch. Dat zet ze ook echt overtuigend neer. Het kan niet anders of ze heeft zelf ook een goed huwelijk.

Erg trouwens hè, dat ze niet over die verkrachting kan praten, gewoon uit schaamte. Ja dat was natuurlijk nog zo in die tijd.

En over Haar naam was Sara weten – de bestseller over dat meisje dat haar broer in een kast verstopt zodat de Duitsers hem niet meenemen. Zij wordt wel meegenomen, maar ontsnapt. Alleen dan is het te laat: haar broertje is verhongerd in de kast:

Het is natuurlijk wel een tragisch gegeven, van dat broertje in die kast.

Je kunt het je zo goed voorstellen dat je je broertje in die kast wilt beschermen tegen de Duitsers.

Je blijft natuurlijk je hele leven met een schuldgevoel zitten als dat broertje dood is, in die kast.

Nou, en het is ook goed dat ze Parijs zo durft neer te zetten ten tijde van de razzia in 1942. Die Fransen waren geen lieverdjes hoor.

Als je het uit hebt, dan heb je datzelfde verdrietige gevoel als bij dat liedje van André Hazes, ‘De vlieger’.

En om te doen alsof je kennis van De Rosnay verder reikt dan alleen deze twee boeken:

Die zoektocht van de moeder in Kwetsbaar om de dader te vinden waardoor haar zoon in coma kwam, is wel heel dapper. Je zou ze de kost niet moeten geven die gewoon huilend bij dat bed blijven zitten.

En je ziet maar, als de moeder de waarheid heeft achterhaald komt die zoon prompt uit zijn coma. Dat hoor je vaker hoor, dat iemand uit een coma komt wanneer de waarheid eindelijk eens gezegd wordt.

En dan Die laatste zomer, die overleden moeder met dat geheim. Een beetje als The Secret, maar dan anders.

Tatiana de Rosnay: Het huis waar jij van hield. Door: Alice Teekman. Artemis & Co, 206 blz. € 18,95