Nog even voordat de stieren komen

Revelers embrace before the final running of the bulls at the San Fermin fiestas in Pamplona, Spain, Thursday, July 14, 2011.(AP Photo/Daniel Ochoa de Olza)
Revelers embrace before the final running of the bulls at the San Fermin fiestas in Pamplona, Spain, Thursday, July 14, 2011.(AP Photo/Daniel Ochoa de Olza) AP

Een knuffel, vlak voor de laatste stierenloop in Pamplona. Straks zullen zij, samen met een grote groep deelnemers voor de laatste keer dit jaar door de smalle straten van Pamplona rennen. Achtervolgd door dolle stieren. Een tocht die meestal niet langer dan een minuut of drie duurt, maar niet zonder gevaar is. De laatste dode viel in 2009.

De San Fermín-feesten (begonnen op 6 juli) worden sinds 1592 jaarlijks georganiseerd ter ere van de heilige San Fermín. Naast feesten en eten is de stierenloop een belangrijk onderdeel. Iedere ochtend, zes stieren en een horde dronken renners. Aangekomen in de arena zullen de beesten nog dezelfde dag sterven in het gevecht met de torero.

De rugzakken van de deelnemers op de foto moeten af. Er is tijdens de loop namelijk slechts één wapen toegestaan: een opgerolde krant.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad