‘Nederlandse huizenbezitter profiteert van ellende Griekenland’

Nederlandse huizenbezitters profiteren van de nijpende financiële situatie in Griekenland, want een aantal hypotheekverstrekkers heeft de afgelopen dagen de hypotheekrente verlaagd, zo schrijft De Telegraaf vanochtend.

Volgens de krant is het de verwachting dat grotere banken dat voorbeeld zullen volgen. De hypotheekvertrekkers haken hiermee in op de voortgaande daling van de rente op de Nederlandse kapitaalmarkt. De afgelopen tijd zijn beleggers door de onrust rond de euro uit de Griekse en Italiaanse obligaties gestapt en hebben die verruild voor de veiligere Duitse, Zweedse en Nederlandse obligaties.

Die ontwikkeling drukt de rente op de kapitaalmarkt, zegt hoogleraar monetaire economie Ivo Arnold van Nyenrode in de krant:

“Het is een logisch gevolg dat vervolgens ook de hypotheekrente daalt. Het is vreemd dat de huizenbezitters in ons land profiteren van de Griekse toestanden, maar zo werken de financiële markten nu eenmaal.”

Hypotheekverstrekkers als Syntrus Achmea, Florius en BNP gaan de tarieven met een paar procentpunten verlagen. Het gaat om een daling van ongeveer 0,1 procent bij hypotheekrentes met een looptijd van vijf, tien en vijftien jaar.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit juicht de ontwikkeling toe. “Als de tarieven omlaag gaan, nodigt dit uit tot meer concurrentie op de hypotheekmarkt. Huizenbezitters doen er dan ook goed aan om te shoppen”, zegt een woordvoerder in de krant.