Nederland ontbiedt Syrische ambassadeur

In this citizen journalism image provided by Shaam News Network, Syrian anti-government protesters hang a banner in Arabic that reads:" thank you Al-Jazeera and Shaam News Network," during a rally in the central city of Hama, Syria, Friday, July 15, 2011. Syrian security forces fired on protesters in the capital and other major cities Friday, killing at least 14 people as hundreds of thousands gathered for some of the largest anti-government rallies since the uprising began in March, witnesses and activists said. (AP Photo/Shaam News Network) EDITORIAL USE ONLY, NO SALES, THE ASSOCIATED
In this citizen journalism image provided by Shaam News Network, Syrian anti-government protesters hang a banner in Arabic that reads:" thank you Al-Jazeera and Shaam News Network," during a rally in the central city of Hama, Syria, Friday, July 15, 2011. Syrian security forces fired on protesters in the capital and other major cities Friday, killing at least 14 people as hundreds of thousands gathered for some of the largest anti-government rallies since the uprising began in March, witnesses and activists said. (AP Photo/Shaam News Network) EDITORIAL USE ONLY, NO SALES, THE ASSOCIATED Demonstranten bevestigen spandoeken aan een toren. Foto: AP Photo/Shaam News Network

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren de Syrische ambassadeur ontboden, om verstaan te geven dat Syrië direct moet stoppen met het gebruiken van geweld tegen vreedzame demonstranten. Het ministerie heeft dat vandaag bevestigd.

Het ministerie meldt dat Nederland “uiterst bezorgd is over het voortdurende gebruik van geweld door het Syrische regime tegen betogers” en dat “het doden van demonstranten ontoelaatbaar is en de geloofwaardigheid van het regime aantast.”

“Het regime faalt dan ook in het leiden van de transitie, zo is de Syrische ambassadeur verteld. Beloftes van hervormingen en geweld gaan niet samen. Daarom heeft Nederland Syrië opgeroepen onmiddellijk te stoppen met het gebruik van geweld, de benodigde hervormingen door te voeren en een dialoog met de oppositie te starten.”

Syrië moet volgens het ministerie de hervormingen doorvoeren en een dialoog met de oppositie aangaan. Ook moeten onafhankelijke media vrije toegang tot het land krijgen en moeten diplomaten er vrij kunnen reizen.

Ook vandaag zijn er tijdens protesten tegen president Bashar al-Assad mensen om het leven gekomen. Syrische soldaten van het regeringsleger zouden minstens twintig demonstranten hebben doodgeschoten. Bij het protest waren honderdduizenden mensen op de been.

Bij het geweld in Syrië, dat al sinds maart dit jaar aanhoudt, zijn volgens Human Right Watch meer dan 1.600 demonstranten doodgeschoten en tienduizend mensen gearresteerd.