Moody's: kredietstatus van Amerika is in gevaar

De onderhandelingen over verhoging van het schuldenplafond tussen president Obama en de Republikeinen dreigen in een impasse te raken. Gisteren waarschuwde kredietbeoordelaar Moody’s dat het land de hoogste kredietstatus AAA dreigt te verliezen, als er niet snel een oplossing komt. In april gaf S&P voor het eerst ooit zo’n waarschuwing aan de VS. Tot voor kort werd zo’n waarschuwing ondenkbaar geacht. President Obama zou deze week geërgerd zijn weggelopen uit een gespannen overleg met Republikeinse Congresleden.

Beide partijen graven zich steeds dieper in. De Republikeinen willen dat de Democratische president in ruil voor een hogere leenlimiet zwaar bezuinigt. Dat kan alleen als de Republikeinen op hun beurt instemmen met een verhoging van de belastinginkomsten, zegt Obama.

Als tussenoplossing heeft de Republikeinse senator McConnell voorgesteld het schuldenplafond in drie stappen te verhogen, te beginnen op 2 augustus. Volgens Moody’s neemt de kans toe dat Amerikaanse politici het niet voor 2 augustus eens worden. Op die dag wordt het schuldenplafond van 14,3 biljoen dollar (ofwel ruim 10.000 miljard euro) doorbroken. De overheid kan dan niet langer geld lenen om de rente op bestaande schulden te betalen. Als het Congres geen akkoord bereikt is er „een kleine maar groeiende kans” dat de VS voor korte tijd zal verzuimen de rente op uitstaande leningen af te lossen, aldus Moody’s. (NRC)