Met een badmuts op naar Egypte

Poseren in badpak met badmuts voor de piramides in Egypte. Of liggen in delicaat ondergoed voor een mozaïek in Tanger.

Modefotograaf F.C. Gundlach nam zijn modellen in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw maar al te graag mee naar bijzondere plekken in de Arabische wereld. Vanaf vandaag zijn in de stad Groningen elf van deze foto’s, waarvan een aantal levensgroot zijn afgedrukt, te zien bij de Noorderlicht Fotogalerie. Vanmiddag opent daar de zomertentoonstelling Fashion – The Story of a Lifetime. Deze expositie, een ode aan de modefotografie, toont vintage werk van gevierde internationale modefotografen en biedt daarnaast een overzicht van haute couture in de twintigste eeuw. Naast Gundlach is er nog meer verrassend werk te zien van onder meer Melvin Sokolsky die in 1963 voor de cover van het tijdschrift Harper’s Bazaar het model Simone d’Aillencourt liet poseren in een zelfgemaakte plastic bol. Verder zijn er foto’s van William Klein, Frank Horvat, Sarah Moon, Norman Parkinson en Albert Watson.