Meer regen in drie dagen dan normaal in hele maand juli

Dinsdag, gisteren en vandaag viel bij elkaar meer regen dan normaal in de hele maand juli.
Dinsdag, gisteren en vandaag viel bij elkaar meer regen dan normaal in de hele maand juli. Foto sxc.hu

De afgelopen drie dagen is er meer regen gevallen dan er normaal in heel juli valt. Vanaf dinsdag tot en met vandaag viel op een aantal plaatsen honderd tot ruim 130 millimeter. In Elspeet viel zelfs 133 millimeter. Normaal valt er in de hele maand juli gemiddeld 73 millimeter. Dat meldt het KNMI vandaag.

De oorzaak van het slechte weer was een hardnekkig lagedrukgebied dat gevuld met warme en vochtige lucht vanuit het zuiden van Frankrijk naar Nederland trok en er dinsdag aankwam. Het lagedrukgebied zorgde aan de grond voor een krachtige wind uit het noordoosten, terwijl de wind op grotere hoogte uit het zuidwesten kwam. Dat leidde tot grote temperatuurverschillen, waardoor het regengebied steeds actiever werd.

De meeste regen viel dinsdagavond en -nacht in een strook van het zuidwesten naar het noordoosten over het midden van het land. Op veel plaatsen viel in korte tijd meer dan vijftig millimeter. In De Bilt viel in een etmaal 59 millimeter, bijna een record. Alleen op 1 augustus 1917 (62 millimeter) en op 19 juli 1966 (61 millimeter) viel er nog meer regen in een etmaal in De Bilt.

In de loop van gisteravond ontwikkelde zich vervolgens een nieuw lagedrukgebied dat vandaag in een deel van Nederland zorgde voor langdurige en overvloedige regen en wind. Langs de kust stond geruime tijd een harde tot stormachtige wind met zware windstoten tussen ongeveer negentig en honderd kilometer per uur. “Zo’n herfstachtig weertype, dat de hele dag aanhoudt, komt midden in de zomer niet vaak voor”, aldus het KNMI.

Donderdag viel de meeste regen in de omgeving van Den Haag en Leiden. In een etmaal kwam op een aantal plaatsen ongeveer zeventig millimeter regen omlaag. In het Zuid-Hollandse Valkenburg was dit zelfs 77 millimeter. Opmerkelijk was ook dat het zo lang regende. In De Bilt regende het donderdag gedurende 20,5 uur, ongeveer even lang als het duurrecord voor juli, dat 17 juli 1954 werd behaald.