Lady Sarah Spencer

Prins Charles was een liefhebber van zusjes. Hij trouwde met Diana, maar ging eerst met de oudste zus uit het adellijke Spencergeslacht: Sarah. Charles ontmoette haar tijdens een feestje op Windsor Castle, nodigde haar uit voor nog wat puike feestjes, en mocht toen opdraven op het landgoed van de Spencers, Althorp. Het was november 1977, Sarah was 22, Diana 16.

Diana had haar oudste zus altijd bewonderd. Sarah was niet alleen beter op school, ze was ook brutaler. Te paard reed ze als meisje de woonkamer van hun landhuis binnen om haar deftige oma te pesten. En tijdens de kennismakingslunch met hun nieuwe, onwelkome stiefmoeder liet Sarah uit protest een keiharde boer, want, zei ze: dat is beleefd in het Midden-Oosten.

Sarah was Diana’s heldin. Als haar grote zus thuiskwam van haar kostschool, pakte Diana haar koffer uit, ruimde ze Sarahs kamer op, liet ze een bad voor haar vollopen. Later zou Diana tijdelijk werken als schoonmaker in Sarahs Londense appartement.

En nu, deze novemberdag in 1977, was ineens prins Charles op bezoek. De jonge Diana, fervent lezer van liefdesromannetjes, smolt bij het zien van de 28-jarige prins met blauwe ogen. En ze stoorde zich aan haar normaal zo stoere zus, die zich ineens enorm uitsloofde. De spanning tussen de zussen liep verder op toen Charles niet aan Sarah maar aan Diana vroeg om de beroemde schilderijengalerij van Althorp te laten zien. Sarah greep in, duwde haar zusje opzij. Diana beet terug: „Laat me op z’n minst vertellen waar de lichtknoppen zitten, want dat weet jij niet.”

Van een zusterlijke wedloop om Charles zou het nooit komen, want na een skivakantie met de prins in februari 1978 zette Sarah zichzelf voorgoed buitenspel. In een interview met de Britse tabloidpers zei ze: „Ik ben niet verliefd op prins Charles.” En: „Ik zou nooit met iemand willen trouwen van wie ik niet hield – of dat nu een vuilnisman is of de koning van Engeland.” Prompt liet Charles haar vallen. In 1980 trouwde ze met een Britse herenboer.

Sarah is nog steeds getrouwd met haar boer. Voor het Diana Princess of Wales Memorial Fund, dat de goede werken van haar overleden zusje voortzet, vervult ze een haar typerende rol. Voorzitter.

Ingmar Vriesema

In oktober verschijnt Het Beroemde Broer en Zus Boek, door Ingmar Vriesema (Uitgeverij Thomas Rap). Over 47 onbekende broers en zussen van wereldberoemde mensen.

    • Ingmar Vriesema