Kortkolom binnenland

Verzoek bombarderen van Libië afgewezen

Den Haag. Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen heeft Nederland expliciet gevraagd om niet alleen boven Libië te vliegen, maar het land ook te bombarderen. Premier Mark Rutte heeft dit verzoek afgewezen. Dat vertelde Rasmussen gisteren tijdens zijn eerste bezoek aan Nederland als secretaris-generaal van de NAVO. Hij sprak met Rutte (VVD) en de ministers Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) en Hillen (Defensie, CDA) onder andere over de NAVO-acties tegen Gaddafi. Nederland verlengde onlangs wel de deelname aan het bewaken van de no-flyzone en het zoeken naar zeemijnen met drie maanden. De beide ministers hadden eerder laten weten „geen principiële bezwaren tegen air-to-ground-acties” te hebben. (NRC)

Veel problemen door harde wind en regen

Rotterdam. Het onstuimige weer heeft gisteren tot veel overlast geleid. Aan het einde van de avond waren 30 tot 35 vluchten geannuleerd op Schiphol wegens de harde wind en het slechte zicht door de regen, meldde een woordvoerder van de luchthaven. In Den Haag raakten gistermiddag een 52-jarige vrouw en een 19-jarige man gewond toen ze werden getroffen door een omgewaaide boom. De Haagse politie kreeg tientallen meldingen van wateroverlast, omgewaaide bomen en stormschade. Een kraanbedrijf in Rotterdam is vanochtend begonnen met het afbreken van een zestig meter hoge schoorsteen die sinds gisteren na de harde wind op instorten staat. De Rotterdamse brandweer had zijn handen vol aan meldingen over bomen op de weg en ondergelopen kelders. (Novum)

Van misbruik verdachte vader naar Pieter Baan

Groningen. De 52-jarige Groninger die wordt verdacht van verkrachting van zijn toen 11-jarige dochter, moet op bevel van de rechter naar het Pieter Baan Centrum. Dit bleek gisteren op een pro-formazitting voor de Groningse rechtbank. De man zit sinds april vast. DNA-onderzoek wees uit dat hij de verwekker van het kind is waarvan zijn dochter in maart tijdens een schoolreisje onverwachts beviel. De dochter van de man wist niet dat ze in verwachting was. De rechter-commissaris had de verdachte eerder ter observatie naar een forensisch psychiatrische kliniek in Eindhoven gestuurd, maar daar weigerde hij medewerking. Volgens zijn advocaat zal hij vermoedelijk ook niet meewerken aan een psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum. De wachttijd voor opname daar bedraagt overigens op dit moment 23 weken. (NRC)

Q-koortsvaccinaties ver achter op schema

Den Haag. Het vaccineren van geiten tegen Q-koorts ligt ver achter op schema. Twee weken voor de einddatum van de vaccinatiecampagne heeft slechts 32 procent van de professionele geiten- en schapenhouders zijn dieren laten inenten. Staatssecretaris Bleker (Landbouw, CDA) maakt zich ernstige zorgen hierover, schreef hij gisteren aan de Tweede Kamer. Pas als alle geitenhouders hun dieren hebben laten inenten, willen Bleker en minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) overwegen de eerder genomen Q-koortsmaatregelen te versoepelen. (Novum)

Nog een PVV’er weg bij Provinciale Staten

Den Haag. PVV’er Harm Beertema stapt op als lid van Provinciale Staten in Zuid-Holland. Zijn bezigheden in de Staten zijn niet meer te combineren met zijn werkzaamheden als Tweede Kamerlid, laat de partij van Geert Wilders vandaag weten. Vorige week stopte PVV’er Roland van Vliet als Statenlid in Limburg, om dezelfde reden. (Novum)