Kort nieuws Cultuur

‘Qatar grootste koper van moderne kunst’

Rotterdam. Inwoners van Qatar zijn de grootste kopers van moderne kunst. Zij zitten achter het grootste deel van de belangrijkste moderne en hedendaagse kunstinkopen van de laatste zes jaar. Dat onderzocht The Art Newspaper. Volgens de krant bouwt Qatar, middels verschillende adviseurs maar ook door direct in te kopen bij dealers en veilingen, een indrukwekkende kunstcollectie op. Het emiraat importeerde de afgelopen zes jaar alleen al uit de Verenigde Staten meer dan 300 miljoen euro aan kunst. Vorige maand liet de 27-jarige dochter van de emir van Qatar, en een van de initiatiefnemers van de kunstaankopen, weten dat Edward Dolman, voorzitter van veilinghuis Christie’s, directeur wordt van haar kantoor. Dolman zal ook toetreden tot de raad van toezicht van de Qatar Musea Authority (QMA). (NRC)

Manuscript van Austen levert 1,1 mln euro op

Londen. Een zeldzaam manuscript van de Britse schrijfster Jane Austen is gisteren voor zo’n 1,1 miljoen euro geveild in het Londense veilinghuis Sotheby’s. De nieuwe eigenaar is de Bodleian Library van de universiteit van Oxford. De deskundigen van Sotheby’s hadden vooraf een opbrengst van 200.000 tot 300.000 pond geschat (circa 227.000 tot 341.000 euro). Het manuscript van The Watsons is een van de oudste nog bestaande handschriften van een roman van Austen en dateert waarschijnlijk van 1804 of 1805. Austen voltooide The Watsons niet. Het werk is echter van groot belang omdat het een van de weinige overlevende ‘voorlopige versies’ is van Austens boeken die bewaard zijn gebleven. (NRC)

Prijs van de Kritiek naar productiehuizen

Amsterdam. De Prijs van de Kritiek 2011 is toegekend aan alle Nederlandse productiehuizen. Dit heeft de Kring van Nederlandse Theatercritici gisteren bekendgemaakt. Aan de prijs is geen geldbedrag verbonden. Volgens de vakjury is er „vrijwel geen podiumkunstenaar te noemen die zonder tussenkomst van een werkplaats of productiehuis zijn weg heeft gevonden naar het theater”. De toekenning komt op het moment dat de productiehuizen als gevolg van de verregaande bezuinigingen dreigen te verdwijnen. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur, VVD) wil vanaf 2013 de rijkssubsidie beëindigen voor de 21 productiehuizen. In het verleden ging de prijs onder meer naar toneelgezelschap M-Lab, regisseur Johan Simons en cabaretier Theo Maassen. (NRC)

Cultuurfonds wil Mecenaatsdesk

Rotterdam. Het Prins Bernhard Cultuurfonds onderzoekt de mogelijkheden voor het oprichten van een zogenaamd Mecenaatsdesk. De desk, waarin onder meer fiscalisten zitting zouden moet nemen, moet een onafhankelijk expertisecentrum worden dat als ‘makelaar’ optreedt tussen schenkers en culturele geldvragers, aldus het Fonds. „Sinds de bezuinigingen krijgen wij veel vragen om advies van burgers die willen doneren, en van instellingen en gemeenten die willen weten hoe zij aan meer particuliere gelden voor cultuur kunnen komen”, aldus Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds. (NRC)

Simon Vinkenoog krijgt beeld in OBA

Amsterdam. Schrijver en dichter Simon Vinkenoog krijgt binnenkort een borstbeeld in de Openbare Bibliotheek (OBA) te Amsterdam. Op 12 juli is het precies twee jaar geleden dat Vinkenoog overleed. Komende maandag wordt het beeld van kunstenaar Jeroen Spijker onthuld. Het krijgt daarna een plaats op de poëzieafdeling van de OBA. (NRC)