Kort nieuws Buitenland

Arabische Liga voor Palestijns plan

Ramallah. - De Arabische Liga heeft gisteren het Palestijnse plan onderschreven om komend najaar volledig lidmaatschap van de Verenigde Naties aan te vragen voor een onafhankelijke staat Palestina. De Palestijnen werken aan dat plan omdat het vredesproces met Israël al sinds 2008 vastzit. Israël en de Verenigde Staten hebben het Palestijnse plan als contraproductief afgewezen. Maar de ministers van Buitenlandse Zaken van de Liga beloofden in Qatar „alle noodzakelijke maatregelen te nemen om de benodigde steun van alle landen in de wereld te vergaren”. De Arabische Liga zal het Palestijnse verzoek indienen. (AP, AFP)

Zuid-Soedan 193ste lidstaat van de VN

New York. - Vijf dagen na de onafhankelijkheid heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties Zuid-Soedan gisteren unaniem toegelaten als 193ste lidstaat van de VN. „Welkom Zuid-Soedan”, zei de seceretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, na de stemming bij acclamatie in New York. „Welkom in de gemeenschap van naties.” Hij zei dat de VN het onderontwikkelde land zullen helpen zijn toekomst op te bouwen. De onafhankelijkheid van Zuid-Soedan is het product van een vredesverdrag met (Noord-)Soedan in 2005 na een bloedige oorlog van bijna vijftig jaar. (AFP)

Corruptieaantijging hoofd Zuid-Afrikaanse politie

Johannesburg. - Thuli Madonsela, openbaar aanklager in Zuid-Afrika, heeft het hoofd van de nationale politie en een minister gisteren beschuldigd van corruptie. Politiebaas Bheki Cele keurde vorig jaar een betaling goed van driemaal de marktwaarde voor kantoorruimte in Pretoria en Durban, het gaat om 185 miljoen euro. De kantoorruimte is het eigendom van Roux Shabangu, een zakenman met goede banden met de regerende ANC-partij. Van de wettelijk verplichte competitieve aanbestedingsprocedure werd afgeweken. De minister van Publieke Werken, Gwen Mahlangu-Nkabinde, heeft „nagelaten” deze verkwisting van overheidsgelden te bestrijden en werkte niet mee aan het onderzoek van Madonsela. (Bloomberg)

Grote onenigheid tijdens jaarlijkse walvisconferentie

Jersey. - Tijdens de jaarlijkse Internationale Walvisconferentie zijn de delegaties van walvisvarende landen gisteren onder aanvoering van Japan de zaal uitgelopen nadat Zuid-Amerikaanse landen wilden stemmen over een beschermd gebied in het zuiden van de Atlantische Oceaan. Een aantal agendapunten over de bescherming van walvissen kwam door tijdgebrek niet meer aan de orde. Commerciële walvisvaart is sinds 1986 verboden maar voor Japan, Noorwegen en IJsland worden uitzonderingen gemaakt. (AP)