Korps bekijkt afgegeven wapenvergunningen

Aanleiding is een verdwenen bestand waarin zeer waarschijnlijk stond dat Van der Vlis in 2006 gedwongen was opgenomen.

Het politiekorps Hollands-Midden houdt alle afgegeven wapenvergunningen tegen het licht. Aanleiding is dat een agent in 2008 een pdf-bestand met informatie over Tristan van der Vlis heeft kwijtgemaakt. Daardoor kreeg Van der Vlis een wapenvergunning. Hij schoot op 9 april van dit jaar in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn zes mensen dood en daarna zichzelf.

In het verdwenen bestand stond zeer waarschijnlijk dat Van der Vlis in 2006 gedwongen was opgenomen wegens psychiatrische problemen. Doordat de afdeling van de politie die wapenvergunningen verstrekt, het bestand niet ontving, is die informatie niet betrokken in de beslissing om Van der Vlis een wapenvergunning te geven. Dit blijkt uit een verklaring van het korps Hollands-Midden naar aanleiding van geruchten dat de politie delen van het dossier over de wapenvergunning voor Tristan zou hebben verwijderd.

Van der Vlis, die al jaren leed aan paranoïde schizofrenie, begon in 2008 wapens te verzamelen. Korpschef Jan Stikvoort erkende maandag tijdens een persconferentie dat de informatie over Tristans gedwongen opname in elk geval had moeten worden ‘meegewogen’ bij de verstrekking van de wapenvergunning .

De politie beschrijft in een verklaring minutieus hoe het bestand is kwijtgeraakt: „(...) Conform de geldende richtlijnen heeft de infodesk een e-mail teruggestuurd met daarin de gevraagde informatie. Bij deze mail zat als bijlage een pdf-bestand. De behandelaar heeft de e-mail geprint en de print toegevoegd aan het fysieke dossier van Tristan van der Vlis. De bijlage is echter niet toegevoegd aan het fysieke dossier. De betreffende mail met de bijlage is niet meer in het (digitale) mailsysteem te traceren. We kunnen dus niet weten wat er in het pdf-bestand stond.” (NRC)