Kamelenaanval idee Senaatsvoorzitter

De bloedige aanval met kamelen en paarden op demonstranten op het Tahrirplein in Kairo op 2 februari was bedacht door de toenmalige voorzitter van de Egyptische Senaat, Safwat al-Sherif. Sherif (77) is een naaste medestander van president Hosni Mubarak die op dat moment al in het nauw was gedreven door de aanhoudende betogingen. Mubarak trad 11 februari af.

De dag van 2 februari was een van de gewelddadigste van de opstand. Duizenden aanhangers van Mubarak, inclusief politie in burger, stortten zich op de demonstranten op het Tahrirplein. Maar uiteindelijk slaagden de betogers erin de aanvallers terug te slaan. Daarbij vielen verscheidene doden en meer dan duizend gewonden.

Volgens de commissie die de gebeurtenissen op 2 februari onderzoekt, was Sherif het brein achter de operatie om die dag een eind te maken aan de opstand tegen Mubarak. Hij had contact opgenomen met parlementsleden van de regeringspartij en met financiers van de partij – rijke zakenlieden – om hen te overtuigen dat de betogers met geweld moesten worden verjaagd. Volgens de commissie, die werd aangehaald door het officiële persbureau MENA had Sherif gezegd dat „de betogers zo nodig moesten worden gedood”.

Sherifs plan was gebaseerd op de inzet van straatvechters die tussen 8 en 80 dollar kregen om de Egyptische betogers met stenen en ijzeren staven aan te vallen. Volgens getuigen schoten sluipschutters op de demonstranten.

Sherif is een van 25 ex-functionarissen die het openbaar ministerie vorige week heeft besloten te vervolgen wegens de aanval van 2 februari. Onder hen is ook de ex-voorzitter van het Lagerhuis, Fathi Sorour.

Mubarak zelf komt 3 augustus voor de rechter. Hij heeft tegenover aanklagers elke persoonlijke verantwoordelijkheid voor de dood van betogers afgewezen. In totaal vielen in de achttien dagen van de opstand ongeveer 850 doden. (AFP)