'Judas, je zult me kussen'

Uitgeefcatalogi maken meer kapot dan je lief is, in elk geval op Facebook. Daar wond schrijver Herman Stevens zich op over de opmars van kletsboekjes van Bekende Nederlanders bij echte uitgeverijen: Contact met Raoul Heertje Querido met Kasper van Kooten – en dan had hij nog geen weet van de debuten van cabaretière Sara Kroos (L.J. Veen) en Michiel Eijsbouts (Meulenhoff – ik heb nog nooit van Eijsbouts gehoord, maar hij ziet er wel uit als een bekende Nederlander).

Hoe dan ook: Stevens deed zijn beklag over het verval in uitgeversland, kreeg bijval van een andere BBS (Best Bekende Schrijver) Bas van Putten en tegengas van BU (Bekende Uitgever) Annette Portegies die de heren suggereerde om boeken niet op hun catalogustekst te beoordelen, maar op hun inhoud. Een paar onvriendelijkheden en één geïroniseerde doodswens later concludeerde Stevens dat hij niet gelukkig was met de toon van de discussie.

Veel gezelliger is het in de mooiste en veelzijdigste uitgeefcatalogus van Nederland: Hollands Diep. Daarin één blootfoto van Halina Reijn (zes jaar geleden al een roman), veel foto’s van Anna Drijver (een schrijfster die ook acteert) en foto’s van Arthur Japin en Joke Hermsen die zo onwerkelijk belicht zijn dat je gaat denken dat hun Franse buitenhuisjes uitsluitend door spookgestalten worden bewoond. Gelukkig is er ook nog wat te lezen: een blufgids voor degenen bij wie de ontlezing zo hard heeft toegeslagen dat hij zelfs in de vakantie niet meer aan de bestsellers toekomt. Vertrouw dus niemand die komt met snedigheden over de nieuwe Nicci French (‘Wie komt er op pagina 71 uit de lucht vallen?’) of Houellebecq (‘De epiloog over Frankrijk over twintig jaar, is zo gek nog niet’).

Denk niet dat er geen echte boeken verschijnen komende herfst (Stefan Brijs, Dimitri Verhulst, L.H. Wiener, alle gedichten van Borges in vertaling én eindelijk de biografie van Mart Smeets), maar vergeet vooral niet dat er ook nóg andere boeken verschijnen. Deze week een heel doosje van de Leuvense poëzieuitgeverij P, met schitterend gemaakte bundels van OD’s (Onbekende Dichters) als Leen Charles, Willy Spillebeen en Peter W.J. Brouwer. En vooral de door Dario Fó bewonderde moderne mystica Alda Merini (1931- 2009). Voor de bluflezer: ‘Dat Alda Merini een heel gedicht wijdt aan de lippen van Judas (‘Judas, je zult me kussen/ met de vele lippen van je gelaat,/ want met jouw zinnelijkheid/ heb jij allen gekust’) vond ik wel een beetje kras’

    • Arjen Fortuin