BBC-journalisten leggen werk neer

Bij BBC World is vanmorgen de uitzending gewoon van start gegaan. Foto NRC / Peter van der Ploeg

De BBC is rond middernacht begonnen aan een 24-uursstaking. De journalisten van de Britse omroep protesteren tegen het gedwongen ontslag van collega’s bij de BBC World Service.

Televisie- en radioprogramma’s zullen vandaag worden onderbroken of aangepast. De belangrijkste nieuwsprogramma’s zullen, net als de BBC News website, wel doorgaan. Enkele bekende ochtendshows zoals BBC Breakfast gingen op aangepaste tijden of met een andere programmering door.

De ontslagen zijn gevolg van flinke bezuinigingen van de Britse regering, omdat het kijk- en luistergeld is bevroren. Volgens de journalistenvakbond National Union of Journalists (NUJ) willen genoeg werknemers de BBC vrijwillig verlaten en wordt dat niet goed gestroomlijnd door de leiding van de BBC. Bij de NUJ heerst onbegrip over het redden van banen in het management, terwijl journalisten worden geschrapt.

“There are so many people who want to leave the BBC that this could be resolved through negotiations. Jobs are being saved and created at management level, but journalists are losing theirs.” - Michelle Stanistreet van de NUJ tegen de BBC

In november vorig jaar werd ook gestaakt bij de BBC. Destijds was de inzet een aanpassing van de pensioenen. Het werk werd toen 48 uur neergelegd.

Een nieuwe staking staat voor 29 juli op de agenda.