Israël: Likud dreigt Hof over boycotwet

De omstreden wet verbiedt een boycot van Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied.

Parlementsleden van de regerende Israëlische Likudpartij hebben gedreigd de regels voor de benoeming van opperrechters te wijzigen, als het Hooggerechtshof een omstreden wet vernietigt die een boycot van Israëlische nederzettingen verbiedt. De wet werd eerder deze week aangenomen. De Israëlische vredesorganisatie Gush Shalom heeft zich in naam van de vrijheid van meningsuiting tot het hof gewend. Premier Netanyahu verdedigde in het parlement de omstreden wet, die Israëlische burgers en organisaties strafbaar stelt als ze boycotmaatregelen tegen nederzettingen in bezet Palestijnse gebied bepleiten of nemen. Tegenstanders vinden de wet anti-democratisch. Volgens de krant Ha’aretz proberen de initiatiefnemers „de vrijheid van meningsuiting en vergadering te onderdrukken van tegenstanders van de bezetting en van geweld door kolonisten”. (NRC)