Instorten tribune 'stabiliteitsprobleem'

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat er vanuit dat er sprake was van „stabiliteitsproblemen” bij de bouw van het tribunedak van het voetbalstadion in Enschede. Dat zegt woordvoerder Sandra Groenendal van de onderzoeksraad.

De raad heeft begin deze week besloten onderzoek te doen naar het instorten van het tribunedak, vorige week donderdag. „Om zo maximaal lering te kunnen trekken”, aldus de woordvoerder. „Het stabiliteitsprobleem kan verschillende oorzaken hebben. Daar kijken wij nu naar.”

Volgens Groendal heeft het ongeluk „grote maatschappelijke onrust veroorzaakt. Mensen vragen zich af of ze veilig op een tribune kunnen zitten. Bovendien zijn er meer vergelijkbare ongelukken geweest de afgelopen tijd, denk maar aan de ingestorte betonvloeren van de in aanbouw zijnde B-Tower in het centrum van Rotterdam, oktober 2010.”

Het ongeluk in De Grolsch Veste kostte twee bouwvakkers het leven, een 31-jarige man uit Nijverdal en een 24-jarige man uit Oldenzaal. Veertien mensen raakten gewond.

Behalve de onderzoeksraad doen ook het Openbaar Ministerie, Arbeidsinspectie en de gemeente Enschede onderzoek. De raad verwacht dat het onderzoek negen maanden in beslag neemt, maar wil wel zo snel mogelijk de voorlopige resultaten bekendmaken, volgens Groenendal.

Op foto’s die vlak voor het ongeluk zijn gemaakt van de uitbreiding van het stadion, is te zien dat in elk geval één horizontale koppelstaaf mist in de nok van de stalen constructie waar het tribunedak aan hangt.

Bouwvakkers waren op het moment van het ongeluk bezig met de bevestiging van dakplaten aan de stalen constructie. Er was ook al een groot videoscherm aan vastgemaakt. Deskundigen stellen dat een stalen constructie zoals die in Enschede is gebruikt, instabiel is totdat de laatste balk is aangebracht en alle verbindingen goed vastzitten.

Volgens de politie Twente neemt het onderzoek ter plekke nog twee weken in beslag. FC Twente maakt vanavond bekend of de club uitwijkt naar het Vitessestadion in Arnhem of het stadion van Schalke 04 in Gelsenkirchen voor de derde kwalificatieronde van de Champions League, eind juli of begin augustus. Vanmiddag was de loting.

Of het stadion daarna op tijd opgeruimd kan zijn voor de eerste thuiswedstrijd tegen AZ op 13 augustus, is onzeker. „Ook die wedstrijd komt zwaar onder druk te staan”, zegt Jan van Halst, manager algemene zaken van FC Twente. „Het ligt er aan hoeveel tijd de opruimploeg denkt nodig te hebben. Daar hebben we vandaag overleg over.”

Het ingestorte dak is onderdeel van een ingrijpend plan om de capaciteit van het stadion fasegewijs uit te breiden. In 2008 werd het Twentestadion naar van 13.000 naar 24.000 zitplaatsen uitgebreid. Nu naar ruim 30.000. Het is de bedoeling dat de Grolsch Veste uiteindelijk plaats biedt aan meer dan 40.000 toeschouwers. Het dak dat instortte betrof de nieuwe overkapping boven de korte zijde van de tribune aan de zuidoostelijke zijde van het stadion.