IMF maant EU tot snel besluit

Het Internationaal Monetair Fonds heeft gisteren kritiek geuit op de trage Europese besluitvorming in de Griekse schuldencrisis. „De risico’s van het niet oplossen van de Griekse crisis zijn zeer groot”, zegt het IMF. „Een groter besef van urgentie is nodig om de crisis aan te pakken en de gevaren van besmetting te verkleinen.”

De Duitse bondskanselier Merkel zei gisteren tijdens een bezoek aan Nigeria juist dat een top van de regeringsleiders van de 17 eurolanden pas zinvol is als er een reddingsplan voor Griekenland is. Ze benadrukte dat Duitsland naar een snelle oplossing van de Griekse crisis streeft. „De voorwaarde voor een top is echter dat we moeten kunnen beslissen over een afgerond nieuw programma voor Griekenland.” Ook voor Nederland is een eurotop over Griekenland pas zinvol als er zekerheid is dat „je ook tot goede conclusies komt”, zei premier Rutte gisteren. EU-voorzitter Van Rompuy had vandaag al een top van regeringsleiders gewild.

De Italiaanse senaat stemde gisteren in met een bezuinigingspakket van 70 miljard euro. Dat moet investeerders vertrouwen geven dat in Italië geen schuldencrisis ontstaat. Het was de bedoeling pas in augustus te stemmen, maar de regering besloot tot een versnelde procedure om markten gerust te stellen. Het Italiaanse lagerhuis stemt vandaag .

De Italiaanse minister van Financiën, Tremonti, riep Europese collega’s op met een gedegen actieplan te komen om de crisis „voor eeuwig” op te lossen. Zijn appèl lijkt vooral gericht op landen als Duitsland en Nederland die niet in de gevarenzone zitten. „Net zoals bij de Titanic kunnen zelfs eersteklaspassagiers zich niet alleen redden.”

Vooruitlopend op uitslag van de stresstest van banken, die vanavond bekend wordt, heeft een aantal Spaanse banken al gezegd dat ze niet slagen door de strenge criteria van de Europese Banken Autoriteit (EBA). Spaanse banken zijn verplicht extra reserves op te bouwen in tijden van groei zodat ze in recessies deze extra buffer kunnen aanspreken. De EBA telt dit kapitaal bij de stresstest echter niet mee als kernkapitaal voor het opvangen van verliezen.

De Duitse bank Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) heeft bezwaar tegen de strenge criteria die de EBA dit jaar hanteert en werkt niet langer mee aan de test waarbij de EBA nagaat of een bank een nieuwe financiële crisis – op eigen kracht – kan doorstaan.

‘Obama moet Merkel bellen’: pagina 21

Kijk voor nieuws over de stresstest voor banken op nrc.nl