Hushovd wint Touretappe naar Lourdes

Thor Hushovd komt solo over de streep in Lourdes.
Thor Hushovd komt solo over de streep in Lourdes. Foto AP / Laurent Rebours

De Noor Thor Hushovd heeft de Touretappe naar Lourdes gewonnen. Hij kwam in de rit die over de Col d’Aubisque leidde als eerste over de streep. David Moncoutié werd tweede, Jérémy Roy derde.

Roy was als eerste boven op de Col d’Aubisque en leek lange tijd op weg naar de overwinning, maar Hushovd, die samen met Moncoutié in de achtervolging was gegaan, wist hem op twee kilometer van de finish bij te halen. Maarten Tjallingii was op de negende plaats de beste Nederlander.

Roy neemt wel de bolletjestrui over van Samuel Sanchez. De gele trui blijft in handen van de Fransman Thomas Voeckler.

Drie renners verlieten vandaag de ronde: de Nederlander Lars Boom stapte af met een blessure aan zijn achilleshiel en ook de Duitser Andreas Klöden verliet de Tour. De enige overgebleven kopman van RadioShack viel al meerdere keren en werd vandaag al snel gelost uit het peloton. De Belg Gert Steegmans besloot voor de etappe al dat hij niet meer zou verdergaan.

Boom reageerde bij de NOS:

Morgen rijdt het peloton een etappe van 168,5 kilometer die eindigt op Plateau de Beille, een berg van de buitencategorie. Voordat het zover is trotseren de renners twee bergen van de eerste categorie, een van de tweede en een van de derde.

Bekijk hier de samenvatting van de etappe van vandaag.