Hoe groot is de hongersnood?

Meer dan 11 miljoen mensen in de Hoorn van Afrika zijn getroffen door de ergste droogte in decennia, zo zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon deze week. Volgens Ban zullen zij overlijden als er niet snel voedselhulp komt. In veel persberichten gaat het inmiddels om ‘de ergste droogte in 60 jaar’ maar dat lijkt vooral te gelden voor enkele specifieke gebieden in Kenia en Ethiopië. Het totale getroffen gebied beslaat het noorden van Kenia, Ethiopië, Somalië, Eritrea en Zuid-Soedan. In sommige delen is 30 procent van de bevolking ‘ernstig ondervoed’. Kenia heeft met 3,5 miljoen het hoogste aantal inwoners dat hulp nodig heeft. Volgens Unicef lopen in dat land nu 65.000 kinderen het risico te overlijden, een verdrievoudiging ten opzichte van 2009. In het Keniaanse vluchtelingenkamp Dadaab komen ook iedere week duizenden Somaliërs aan die op drift zijn geraakt door het gebrek aan neerslag. In hun thuisland overlijdt het vee omdat er geen vegetatie meer groeit. Dadaab biedt ondertussen onderdak aan 400.000 vluchtelingen. Het is daarmee het grootste kamp ter wereld. Verspreid over het terrein zijn begraafplaatsen ontstaan, vaak met kleine graven van overleden kinderen. Precieze cijfers over het aantal slachtoffers zijn er niet.