Het is Potter versus Pooh in Amerika

Scene uit de film Winnie de Poeh (2011) FOTO: Walt Disney Company (L-R) Winnie The Pooh, Rabbit ©Disney Enterprises, Inc. All rights reserved.

In Amerika heeft Disney een opmerkelijke tegenstander van Warner Bros’ Harry Potter in de strijd om de dollars van de (jeugdige) bioscoopbezoeker geworpen: de kinderboek-speelgoedbeer Winnie the Pooh neemt het op tegen de kinderboek-tovenaarsleerling Harry Potter.

Disney heeft de nieuwste tekenfilm Winnie the Pooh deze week tegenover Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 in de Amerikaanse bioscopen uitgezet. In kringen van de filmindustrie wordt dat als een groot risico gezien: volgens de krant The International Herald Tribune riskeerde Disney ‘box office suicide’: bioscooprecette-zelfmoord.

Maar of dat zo is, zal na dit weekeinde blijken. Het is interessant om te zien dat deze zomer op de Amerikaanse filmmarkt twee Britse kinderboekhelden de hoofdrol spelen.

Winnie the Pooh is een schepping van de Britse schrijver A.A. Milne, die in 1926 zijn eerste boek over de avonturen van de knuffelbeer Winnie en zijn dierenvrienden Iejoor de ezel en Knorretje de big publiceerde. De illustraties van E.H. Shepard maakten het boek mede tot een succes. Disney heeft al eerdere pogingen gedaan om Pooh als tekenfilmfiguur te moderniseren, maar dat bleek geen succes.

Voor deze versie van Winnie the Pooh hebben de regisseurs Don Hall en Stephen J. Anderson in Engeland onderzoek gedaan naar de oorspronkelijke inkt- en waterverftekeningen van Shepard, om de ‘oude stijl’ Pooh terug te laten keren. De eerste recensies in de VS zijn gunstig, en de film, waarin naar de staart van Iejoor gezocht wordt, was in april al in West-Europa uitgebracht, met succes.

Disney wil met Pooh en de film Cars 2, ook in de Verenigde Staten nu in de bioscoop, vooral zijn imago als producent van kinder- en familiefilms opkrikken. In die zin is de plaatsing van de kindvriendelijke Pooh voor alle leeftijden een slimme zet tegenover de laatste Potterfilm. De Potterboeken van de Britse schrijfster J.K. Rowling volgen Harry Potters volwassenwording, en zijn steeds grimmiger van toon geworden. De Potterflms volgen de boeken getrouw, en de laatste Potterfilm is dan ook niet als kinderfilm aan te merken: het is een film voor 12 jaar of ouder, en voor kleine kinderen is de eindstrijd van Harry Potter tegen de duistere machten niet geschikt.

De verwachtingen van de Amerikaanse bioscooprecette van dit weekeinde zijn vanochtend al gepubliceerd: men verwacht dat de nieuwe Harry Potter dit weekeinde 150 miljoen dollar binnenbrengt.

Verwacht wordt dat Winnie the Pooh het eerste weekend in de VS rond de 8 miljoen dollar opbrengt. Maar zoals Donn Hal, de co-regisseur van Pooh in de IHT zegt: „We kunnen met onze kinderfilm in de zomermatinees veel langer mee.” En in die zin gaat het Disney dus niet om een instant succes.