Grote winst Google in tweede kwartaal

Internetconcern Google heeft in het tweede kwartaal een winst geboekt van 2,5 miljard dollar (1,8 miljard euro), een stijging met 36 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van 2010.

Google behaalde een recordomzet van ruim 9 miljard dollar, een stijging van 32 procent op jaarbasis. „We hadden een fantastisch kwartaal”, zei Google-topman Larry Page. „Ik ben ongelooflijk enthousiast over de geweldige respons op Google+.” Het nieuwe sociale netwerk is twee weken beschikbaar, en gisteravond zei Page tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers dat er inmiddels al meer dan 10 miljoen gebruikers zijn.

Google+ is een netwerk waaraan voorlopig alleen op uitnodiging kan worden meegedaan. Als antwoord op Facebook kun je met Google+ je vrienden makkelijker opdelen in groepen (circles), zodat niet alle informatie voor iedereen van Google+ beschikbaar is.

Na Google Buzz, Wave en Orkut is Plus een nieuwe poging om een alternatief voor Facebook te introduceren. Google wil per se aansluiting vinden bij Facebook, omdat sociale netwerken veel gegevens opleveren waarbij je advertenties op maat kunt tonen. Google meldde gisteren dat de zogenoemde paid clicks, het aantal keer dat gebruikers op advertenties klikken en daarmee omzet genereren, in het tweede kwartaal met 18 procent is toegenomen.

De cijfers overtroffen de verwachtingen bij analisten, het aandeel steeg in de zogeheten nahandel met bijna 13 procent. Google wil in 2011 ongeveer 6.000 mensen aannemen. In de strijd om het beste personeel verhoogde het internetbedrijf in januari de lonen met zo’n 10 procent.

Het leeuwendeel van de omzet van 9 miljard dollar wordt nog steeds via de eigen sites van Google gerealiseerd. De omzet via Adsense, waarbij websites advertenties via het partnerprogramma van Google tonen en waarvan Google een deel afroomt, is inmiddels goed voor 2,5 miljard dollar – 28 procent van de totale omzet en een stijging van 20 procent vergelegen met het tweede kwartaal vorig jaar.