' Gesink ooit op podium'

Naam: Maarten den Bakker

Leeftijd: 42

Tourprestaties: negen Tourdeelnames (tussen 1992 en 2001)

„Ik ben verrast dat Gesink zo’n slechte dag had. Hij is vorige week zwaar gevallen, maar ik had de indruk dat hij de laatste dagen hersteld was. Vergis je niet: Gesink is een harde, een echte vechter. Ik denk dat er meer factoren spelen dan louter die valpartij. Hij heeft een zware winter gehad, met de dood van zijn vader. Ik heb ook de indruk dat zijn laatste hoogtestage slecht heeft uitgepakt. Ik ben helemaal geen fan van hoogtestages. Je moet dat perfect voorbereiden, anders heb je er enkel last van.

„Robert Gesink is een van de beste klimmers ter wereld. Ik zie hem de komende jaren zeker een podiumplaats behalen. Het moet gewoon eens allemaal kloppen, en dat is nu niet het geval. In topsport wordt zoiets genadeloos afgestraft.

„Ondanks de pech rijdt Rabobank geen slechte Tour. Sanchez heeft een rit gewonnen, Boom heeft zich al getoond. Ik zie Laurens ten Dam ook nog meespelen voor een bergrit. Hij zal het wel met een lange ontsnapping moeten doen, de klassementsrenners gaan iets te snel.

„Thomas Voeckler was echt indrukwekkend. Ik had eerlijk gezegd nooit gedacht dat die vandaag de gele trui nog zou hebben. Bij Voeckler zit alles mee: hij heeft de gele trui, hij is conditioneel op het toppunt van zijn kunnen. Ik zie hem de trui nog wel even dragen, maar het houdt eens op.

„Er is nog heel veel mogelijk in deze Tour. Er steekt niemand bovenuit. Gaandeweg gaat de vermoeidheid meer een rol spelen, en dan zullen de verschillen wel oplopen. Ik zie Basso en Evans ver komen. Contador was gisteren niet goed, maar die zal nog verbeteren.

„Dat er gisteren in de afdaling gevallen werd, heeft alles met het wegdek te maken. Het is echt een rotafdaling, het is er altijd glad. Ik probeerde in de afdalingen altijd een goede daler te volgen. In mijn beginjaren reed ik vaak samen met Sean Yates de bergen over. Die kon geweldig goed dalen.

„In 1998 werd ik tweede in de negentiende rit, na Magnus Backstedt. Ik zat in een lange ontsnapping. Op het einde reed ik met drie anderen voorop. Backstedt hoefde niet mee te werken, omdat zijn ploegmaat O’Grady op komst was. Ik heb het nog alleen geprobeerd, maar kwam niet weg. In de sprint werd ik nipt tweede.

„Jammer, maar ik heb vooral goede herinneringen aan de Tour. Ik kon echt genieten tijdens de etappes. In de aanval rijden in de Tour de France, dat is toch prachtig?”

    • Jeroen Zuallaert