Gesink fietst door, na slechte bergetappe

Robert Gesink heeft vandaag zijn lijdensweg in de Ronde van Frankrijk vervolgd, in de dertiende etappe, van Pau naar Lourdes. Gisteren kwam al na een paar kilometer klimmen op de Tourmalet een einde aan zijn kansen op een hoge eindklassering. Hoofdschuddend maakte de kopman van de Raboploeg een gebaar naar zijn ploeggenoten Laurens ten Dam en Carlos Barredo: ga maar, laat mij maar. In het gezelschap van zijn Duitse meesterhelper Grischa Niermann kwam hij op 17.44 minuut als 77ste over de eindstreep op Luz-Ardiden.

Gesink (25) werd vooraf gezien als kanshebber voor het podium in Parijs en voor de witte trui van beste jonge renner. Tot hij vorige week in de vijfde etappe hard ten val kwam en zijn rug blesseerde. De tengere klimmer zette door, kende in het weekeinde zware momenten maar verscheen gisteren monter aan de start. „Zin in”, twitterde hij nog.

Onmiddellijk na de etappe door de Pyreneeën onthield Gesink zich van commentaar. ’s Avonds in het hotel zei hij voor de camera van de NOS niet aan opgeven te denken. „Dat zou ook niets oplossen”, zei ploegleider Adri van Houwelingen. Ook hij had niet zien aankomen dat de kopman gisteren in problemen zou komen. „Zijn lichaamstaal was goed.”

De slechte prestatie van Gesink is een klap voor de ploeg van Rabobank, die het Tourteam geheel rond Gesink had samengesteld. De kopman kreeg in aanloop naar de Tour alle gelegenheid zich specifiek voor te bereiden en etappes te verkennen. Die investeringen werden vorige week woensdag vrijwel zeker tenietgedaan door een val van Gesink in de vijfde etappe op een Bretonse weg tussen Carhaix naar Cap Fréhel. De rug- en heupkwetsuren hinderden hem een week lang en bleken bij de eerste de beste test bergop te pijnlijk om vooraan mee te strijden.

Gesink was amper begonnen aan de beklimming van de Tourmalet, de tweede berg van de dag, of hij moest lossen uit het peloton. Tegen ploegleider Van Houwelingen verklaarde hij fysiek noch mentaal de pijn te kunnen verdragen. Mismoedig vervolgde hij zijn weg om ver na ritwinnaar Samuel Sánchez te finishen op Luz-Ardiden.

Maximaal geïnvesteerd, minimaal gepresteerd: pagina 28-29