Gazprom invloed in centrales Nederland

Het grote Duitse energieconcern RWE en het Russische staatsgasbedrijf Gazprom willen gezamenlijk gas- en kolencentrales in Duitsland, de Benelux en Groot-Brittannië bouwen en exploiteren. Hiermee zou Gazprom indirect zeggenschap krijgen over Nederlandse centrales, waarbij het meebeslist over locaties. Het ministerie van Economische Zaken wilde niet reageren.

Beide bedrijven tekenden gisteren een intentieverklaring, zo maakten ze bekend. RWE zoekt wegens het op termijn wegvallen van kernenergie in Duitsland nieuwe partners. RWE heeft vijf Duitse kerncentrales.

Gasgestookte centrales kunnen in Duitsland uitkomst bieden voor het wegvallen van stroom uit kerncentrales. Berlijn besloot na de recente atoomramp in Japan om tot 2022 gefaseerd uit kernenergie te stappen.

De bestuursvoorzitter van Gazprom, Aleksej Miller, zei dat hij „goede kansen” ziet voor de bouw van moderne gascentrales in Duitsland.

De Russische gasmonopolist wil zich niet langer beperken tot zijn rol van leverancier en zoekt naar nieuwe mogelijkheden waarde te scheppen. „Gazprom wordt nog machtiger in Duitsland”, aldus dagblad Die Welt. De Russen leveren veel gas aan Duitsland en nemen binnenkort een nieuwe gaspijpleiding van Noordwest-Rusland naar Noord-Duitsland, door de Oostzee, in gebruik.

RWE-topman Jürgen Grossmann zei dat, als de intentieverklaring in een contract wordt omgezet, Gazprom voor RWE „een veilige en concurrerende gasverzorging garandeert”. Een beletsel voor mogelijke samenwerking kan de EU-kartelwetgeving zijn, omdat beide bedrijven al een flink deel van de gasmarkt, zeker in Duitsland, beheersen.

RWE kan nog niet zeggen om hoeveel centrales het gaat en waar ze gebouwd of aangepast worden. Zij exploiteert in Duitsland behalve kerncentrales een twintigtal gas-, steenkool-, bruinkool- en waterkrachtcentrales en is de grootste stroomproducent van het land.

De regering van bondskanselier Merkel zet met het schrappen van kernenergie zwaar in op duurzame energie. Maar de techniek is nog onvoldoende ontwikkeld. Moderne, relatief schone en snel te bouwen gascentrales worden algemeen als alternatief gezien. Nadeel van gas ten opzichte van kernenergie is de hogere prijs en CO2-uitstoot.

Vooraan: pagina 4-5