Gaddafi verwerpt erkenning Libische oppositie

De VS erkennen de rebellenregering in Benghazi als de wettelijke regering van Libië. Gaddafi verwierp vandaag die beslissing.
De VS erkennen de rebellenregering in Benghazi als de wettelijke regering van Libië. Gaddafi verwierp vandaag die beslissing. Foto Reuters / Esam Al-Fetori

De Libische leider Moammar Gaddafi verwerpt de beslissing van de Verenigde Staten en andere landen om de Nationale Overgangsraad als het legitieme gezag in Libië te erkennen.

In een boodschap aan aanhangers in de stad Zlitan liet hij vandaag weten dat “het Libische volk volhardt en nooit zal opgeven”. Gaddafi zei verder zich niet te interessen in welke landen de overgangsraad erkennen. Zeg de NAVO en de andere landen dat zij de witte vlag oppakken en ons om vergiffenis vragen. Ze zeggen dat het voorbij is voor Gadhafi, maar waarom demonstreren dan al deze mensen hier buiten?”

Van de boodschap van Gadhafi werd in Zlitan, 140 kilometer ten zuidoosten van Tripoli, een geluidsopname afgespeeld. Het is niet bekend waar Gadhafi zich ophoudt.

Erkenning door VS vooral om praktische redenen

Het erkennen van de Nationale Overgangsraad maakt het gemakkelijker om met ze samen te werken, zei Midden-Oostenexpert van NRC Handelsblad Carolien Roelants vanmiddag. Maar er is nog een reden:

“Ook maakt erkenning het gemakkelijker om geblokkeerd geld van het regime van Gaddafi los te krijgen en aan de rebellen te geven. Geen enkel land heeft zin om zelf geld aan de rebellen te geven, terwijl er elders miljarden van Gaddafi liggen te wachten.”

Frankrijk en Duitsland erkenden de Raad al eerder; de VS namen tot nu toe een aarzelende houding aan in het conflict en namen niet het voortouw bij het beslissen tot militair ingrijpen.

‘Rebellen trekken zich terug uit Brega’

De erkenning is een enorme steun voor de rebellen, die gisteren de stad Brega aanvielen, maar zich gedwongen zagen weer terug te trekken. Volgens een woordvoerder van het regime was de aanval “zwaar en genadeloos”, maar zijn ze erin geslaagd “zowel de NAVO als de rebellen te verslaan.”

Het oosten van Libië is grotendeels in handen van de rebellen. Gaddafi’s macht concentreert zich in hoofdstad Tripoli en de omgeving.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld