En weer is er honger in de Hoorn van Afrika

One-year-old, Habibo Bashir, rests on a bed at a Doctors Without Borders hospital where he is being treated for severe malnutrition, in Dagahaley Camp, outside Dadaab, Kenya, Monday, July 11, 2011. U.N. refugee chief Antonio Guterres said Sunday that drought-ridden Somalia is the "worst humanitarian disaster" in the world, after meeting with refugees who endured unspeakable hardship to reach the world's largest refugee camp in Dadaab, Kenya. (AP Photo/Rebecca Blackwell)
One-year-old, Habibo Bashir, rests on a bed at a Doctors Without Borders hospital where he is being treated for severe malnutrition, in Dagahaley Camp, outside Dadaab, Kenya, Monday, July 11, 2011. U.N. refugee chief Antonio Guterres said Sunday that drought-ridden Somalia is the "worst humanitarian disaster" in the world, after meeting with refugees who endured unspeakable hardship to reach the world's largest refugee camp in Dadaab, Kenya. (AP Photo/Rebecca Blackwell) AP

Droogte, vluchtelingen, honger, oorlog – Oost-Afrika staat aan de vooravond van een humanitaire ramp. Volgens de Verenigde Naties is de komende maanden minstens 1,1 miljard euro noodhulp nodig in de Hoorn van Afrika. En daarvan is nog maar de helft in kas. Voedseltekorten dreigden al maanden. Maar pas sinds enkele weken is de hongersnood in het nieuws. Waarom?