Duizenden bestanden Pentagon gestolen in cyberaanval

Het Pentagon is dit voorjaar het doelwit geworden van een door een buitenlandse regering geïnitieerde cyberaanval. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van defensie zelf bekendgemaakt. In een enkele aanval in maart van dit jaar werden maar liefst 24.000 bestanden gestolen, zei onderminister William Lynn.

Lynn deed de onthulling in het kader van de aankondiging dat het Pentagon het uiterst noodzakelijk acht dat de de computernetwerken van de Amerikaanse regering beter beveiligd worden. Hij zei dat het Pentagon vreest dat terroristen het op deze netwerken gemunt hebben.

Welke bestanden in maart zijn gestolen en door wie, liet Lynn in het midden. Wel suggereerde hij dat het Pentagon precies weet in welke hoek de schuldige gezocht moet worden.

Vanwege het toenemende gevaar van cyberaanvallen door hackers, criminelen en andere landen, is het Pentagon begonnen met de ontwikkeling van een computernetwerk dat beter bestand is tegen aanvallen. Daardoor kan het leger zijn werkzaamheden voortzetten als cruciale systemen uitvallen of worden gehackt.

De nieuwe strategie werd donderdag bekendgemaakt. Cyberspace wordt officieel erkend als nieuw werkterrein, net zoals land, lucht en zee dat reeds zijn.

De NOS over de cyberaanval: