De stad in films

Kaapstad is veel vaker in films te zien dan kijkers beseffen. De moderne en goed geoutilleerde filmstudio’s van de stad zijn geliefd bij filmmakers in Hollywood. Onlangs streek het team van de actiefilm Judge Dredd er neer, om er de kolossale futuristische stad Mega-City One te creëren. Kosten spelen daarbij een rol: een film opnemen in Zuid-Afrika is ongeveer een kwart goedkoper dan in de VS of Europa. Maar ook de plaatselijke expertise en de faciliteiten zijn aantrekkelijk; in de Zuid-Afrikaanse filmsector werken 25.000 mensen en er gaat een miljard dollar per jaar in om. De Capetown Film Studio beslaat 17.000 vierkante meter en er kunnen vier films tegelijk worden gedraaid. Het Zuid-Afrikaanse landschap is aantrekkelijk en deed onder meer dienst als woestijn van Irak voor de Amerikaanse oorlogsserie Generation Kill.

Megaster Denzel Washington ging naar Kaapstad om zijn nieuwe actiethriller Safe House op te nemen. De film zou zich afspelen in Brazilië, maar Kaapstad was dusdanig inspirerend dat het scenario is herschreven en het verhaal zich nu in Zuid-Afrika afspeelt.

De sciencefictionfilm District 9 (2009) van Neill Blomkamp, waarin buitenaardse wezens in quarantaine worden gehouden in een soort township speelde een belangrijke rol voor de Zuid-Afrikaanse filmindustrie. Het decor van de film is Johannesburg, maar is geïnspireerd op de voormalige wijk District 6 in Kaapstad: een beroemde, bloeiende multiraciale buurt, dicht bij de haven, die vanaf de jaren zestig door de rassenwetten van het Zuid-Afrikaanse regime is vernietigd. Zwarte Zuid-Afrikanen werden gedwongen te vertrekken nadat de wijk voor ‘Whites Only’ was verklaard.

Black Butterflies, waarin Carice van Houten de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker speelt, is eveneens in Kaapstad opgenomen. De woeste zee rond de stad is belangrijk voor de plot en als metafoor voor de storm in het hoofd van de getroebleerde Jonker.

Kaapstad kan zijn status als filmstad nog vergroten door James Bond. In de jongste (door de Amerikaanse thrillerauteur Jeffery Deaver geschreven) Bond-roman Carte Blanche jaagt 007 op terroristen in Kaapstad, hij drinkt er Zulu Bier en logeert in het beroemde hotel Cape Grace. De Bond-films zijn nog steeds gebaseerd op de nalatenschap van Ian Fleming, maar de bodem van die erfenis komt in zicht. Daarna zou het Bond-verhaal Carte Blanche weleens aan de beurt kunnen komen; goed nieuws voor Kaapstad.