De berg waar Wim van Est het ravijn in reed

Wim van Est
Wim van Est

Op dit moment is het peloton van de Tour bezig met de afdaling van de Col d’Aubisque, een berg van de buitencategorie. Het is de afdaling waar de Nederlander Wim van Est zestig jaar geleden het ravijn in reed.

De twaalfde etappe van de Tour de France van 1951 leidde van Agen naar Dax. Van Est won die etappe met grote voorsprong en veroverde daarmee de gele trui. Een dag later moest hij in de achtervolging op de kopgroep om zijn leiderspositie te verdedigen, maar in de afdaling van de Col d’Aubisque gleed zijn fiets onder hem weg en viel hij zeventig meter omlaag, het ravijn in.

Van Est mankeerde wonderwel weinig en kon met behulp van toeschouwers en zijn ploegleider weer naar boven getrokken worden aan een kabel van aan elkaar geknoopte fietsbanden. Hij wilde doorfietsen, maar moest toch naar het ziekenhuis. Later haalde gebruikte hij de val in een campagne voor horloges: “Zeventig meter viel ik diep, mijn hart stond stil, maar mijn Pontiac liep.”

Van Est overleed in 2003. Op de Aubisque staat een plakkaat ter herinnering aan zijn memorabele val.

In de etappe van vandaag rijdt de Fransman Jérémy Roy op voorsprong. Nederlander Lars Boom moest eerder vandaag opgeven.