'Chávez laat kanker behandelen in Brazilië'

De Venezolaanse president Hugo Chávez gaat waarschijnlijk naar Brazilië voor de verdere behandeling van zijn kanker. Dat zei een Braziliaanse ambtenaar gisteren tegen persbureau Reuters. Venezuela heeft dit nog niet bevestigd.

Chávez heeft deze week gezegd dat vorige maand tijdens zijn verblijf in Cuba een tumor „ter grote van een honkbal” is verwijderd. Chávez slikt sindsdien pillen maar heeft niet gezegd wat voor soort kanker hij heeft. Wel kondigde hij aan rekening te houden met chemotherapie en bestralingen. Het in kanker gespecialiseerde ziekenhuis Sírio-Libanês in Sao Paolo behandelde eerder al de Braziliaanse president Rousseff en de Paraguayaanse president Lugo.

De ziekte van Chávez kan gevolgen hebben voor zijn machtspositie in Venezuela en in de regio. In betere tijden was de president overal bij aanwezig. Van sloppenwijken in Caracas voor zijn nationale draagvlak, tot regionale topbijeenkomsten voor de bevordering van zijn „anti-imperialistische” bondgenootschap.

Dat Chávez nu meer rust moet houden, komt op een slecht moment. Venezuela kampt met hoge inflatie, voedseltekorten en regelmatige stroomuitval. De verkiezingen van 2012 beloven dan ook de spannendste te worden sinds Chávez twaalf jaar geleden aan de macht kwam. Een sterke opvolger of plaatsvervanger heeft de zieke president niet. Chávez wil zich volgend jaar verkiesbaar stellen. „Dit is een van de grootste gevechten van mijn leven! Met de gratie God’s zullen wij overwinnen”, zei hij gisteren tijdens een toespraak in de hoofdstad Caracas.