‘Chávez gaat naar Brazilië voor behandeling kanker’

Chávez hees gisteren nog de Venezolaanse vlag op een militaire ceremonie in hoofdstad Caracas. Foto AFP / Marcelo Garcia

De Venezolaanse president Chávez reist binnenkort naar Brazilië om daar te worden behandeld voor kanker. Dat heeft een bron rondom de regering van Venezuela gisteravond laat tegen persbureau Reuters gezegd.

Chávez gaat volgens de bron naar ziekenhuis Sirio-Libanes in Sao Paolo, dat bekend is om zijn goede behandelingen van kanker. In hetzelfde ziekenhuis herstelde eerder huidig Braziliaans president Dilma Rousseff van lymefeklierkanker. Ook de president van Paraguay, Fernando Lugo, werd er voor kanker behandeld.

Er gaan al weken geruchten over de slechte gezondheidstoestand van Chávez. De president verbleef vorige maand een al een aantal weken in Cuba voor behandelingen. Begin juli zei Chávez vervolgens dat tijdens die behandelingen een kankergewezel bij hem was verwijderd. Op 4 juli keerde hij terug in Venezuela, waar hij een dag later als een held werd onthaald.

Zowel de Venezolaanse als de Braziliaanse regering wilden het plan van Chávez om naar Brazilië te reizen tegenover Reuters nog niet bevestigen. Wel zegt een Venezolaanse diplomatieke bron tegen het Britse persbureau dat zijn familie de president met klem zou aanraden om snel naar Brazilië af te reizen om zo de beste behandeling te kunnen krijgen. Ook heeft Brazilië eerder aangegeven dat Chávez welkom is om zich in het land te laten behandelen.