Campagnejournalist dichtbij politici

De ontslagen Rebekah Brooks genoot de onvoorwaardelijke steun van Rupert Murdoch. Ze studeerde Franse literatuur en vierde Kerst met premier Cameron.

Chief Executive of News International Rebekah Brooks listens to speeches during the Conservative Party conference in Manchester, northern England in this October 6, 2009 file photograph. Brooks, Rupert Murdoch's most senior newspaper executive in Britain, has resigned as chief executive of News International, the British subsidiary of News Corp, Sky News reported on July 15, 2011. Picture taken October 6, 2009. REUTERS/Phil Noble/Files (BRITAIN - Tags: PROFILE CRIME LAW BUSINESS MEDIA) REUTERS

Een nieuwe dag, een nieuwe concessie. Na opheffing van de krant News of the World en het afblazen van de overname van BSkyB sneuvelde vanmorgen voor Rupert weer een prioriteit: Rebekah Brooks. De baas van uitgeverij News International en oud-hoofdredacteur van News of the World bood vanochtend haar ontslag aan, en dat is haar verleend – in tegenstelling tot vorige week, toen ze ook al aanbood te vertrekken.

Dat Brooks de onvoorwaardelijke steun van mediamagnaat Rupert Murdoch genoot, was voor iedereen duidelijk. Tot verbazing van velen werd vorige week niet zij, maar de voltallige redactie van de goedlopende krant News of the World ontslagen, en de krant werd opgeheven. Op de vraag wat zijn prioriteiten waren in Londen, wees Murdoch eerder week bij aankomst in Londen op Brooks en zei: „Dat is zij.”

Rebekah Brooks (1968) werd als Rebekah Wade geboren in Daresby, Cheshire. Toen ze veertien was zou ze gezegd hebben dat ze journalist wilde worden, en kreeg ze een weekend- en vakantiebaantje bij een lokale uitgever. Ze studeerde Franse literatuur aan de Sorbonne in Parijs en werkte kort voor een Frans tijdschrift over architectuur.

Na terugkeer in het Verenigd Koninkrijk begon ze haar carrière als secretaresse bij News of the World (NotW). Vervolgens werkte ze bij een van de bijlagen van de krant, tot ze uiteindelijk in 1989 werd benoemd tot plaatsvervangend hoofdredacteur. In 1998 vervulde ze dezelfde functie bij The Sun, maar twee jaar later was ze terug bij NotW waar ze op haar 31ste de jongste hoofdredacteur van een nationale krant werd.

Na haar hoofdredacteurschap van NotW benoemde Murdoch haar in 2003 tot hoofdredacteur van The Sun en in 2009 tot de hoogste baas van zijn Britse dochteronderneming News International.

News of the World, zo zeggen kenners, veranderde onder haar leiding in een krant die zich meer en meer richtte op beroemdheden. Maar ze voerde in de krant ook controversiële campagnes. Zo besloot Brooks in 2000 tot het publiceren van de namen en adressen van veroordeelde pedofielen na de moord op het schoolmeisje Sarah Payne. Pas nadat enkele onschuldige Britten waren aangevallen, blies ze de campagne af. Maar de campagne leidde wel tot ‘Sarah’s Law’, een wet die bepaalt dat ouders het recht hebben te weten wanneer een veroordeelde pedofiel in hun wijk komt te wonen.

Over Brooks relatie met soapacteur Ross Kemp die ze in 1995 ontmoette en met wie ze in 2002 trouwde (en van wie ze in 2007 scheidde), werd veelvuldig door de Britse tabloids bericht. Via Labour-aanhanger Kemp ontmoette ze ook Tony en Cherie Blair, en Gordon en Sarah Brown, met wie ze goed bevriend raakte.

De afgelopen maanden was het haar band met de Conservatief David Cameron die de aandacht trok. Hem zou ze hebben ontmoet via haar tweede echtgenoot, de ex-jockey en paardentrainer Charlie Brooks. De Camerons en de Brooks wonen op slechts vier mijl afstand in Oxfordshire, waar het kiesdistrict van de premier zich bevindt. Ze vierden samen Kerst. Maar toen de omvang van het afluisterschandaal bekend werd, liet Cameron haar vallen.

Rupert Murdoch was tot vanochtend nog niet zover. Hij beschouwt Brooks als een dochter. Bovendien fungeerde ze als een bliksemafleider binnen het bedrijf. De volgende dominosteen kan immers James zijn, de zoon van Murdoch.

    • Titia Ketelaar